BILI STE POTPUNO U KRIVU

OVO MNOGI LJUDI NE ZNAJU: Pamučne majice su najgori izbor za trčanje, a evo i zašto

Ako je trčanje vaša omiljena aktivnost, nema razloga da se tom aktivnošću ne bavite tijekom cijele godine. Potrebno je samo pripaziti na izbor odjeće. Osim prema godišnjem dobu i osobnom ukusu, glavni kriterij mora biti udobnost jer u suprotnom trčanje može postati puno napornija aktivnost nego što je to potrebno

Odjeća za trčanje ne bi trebala biti pamučna jer se pamuk brzo natopi znojem, odjeća je tada teška i mokra te nam postaje hladno, a koža teško obavlja respiraciju, tj. ‘disanje’, preko mokre pamučne odjeće. Pamučna odjeća se i zimi i ljeti zalijepi za tijelo te se i na taj način stvara neugodnost zbog nošenja pamuka za vrijeme trčanja. Isto tako, nakon dužih treninga, upravo ta mokra i teška odjeća grebe našu kožu te stvara ranice i ogrebotine koje svoje pravo lice pokazuju kod tuširanja nakon trčanja.

Najbolje je da je odjeća za trčanje u potpunosti od sintetičkih materijala ili od mješavine sintetike i pamuka, kojega bi trebalo biti u mnogo manjem omjeru. Sintetička vlakna dobivena su kemijskim putem iz različitih polimera. Upijaju manje vode u odnosu na pamučna vlakna, laka su za održavanje, ne trebaju peglanje, ne zadržavaju znoj te su otporna na trošenje i na mikroorganizme. Sintetički materijali dobivaju se sintezom nafte, trajni su i boje su im postojane. Sintetička sportska odjeća se brzo suši, elastična je i ugodna za nošenje. Često može biti i poput druge kože na tijelu jer omogućava da nesmetano i nesputano obavljamo sve sportske aktivnosti.

Prave tenisice čuvaju vas od ozljeda

Ako tijekom trčanja ne nosite odgovarajuću obuću, nećete moći iskoristiti svu dobrobit trčanja, a osim toga izlažete se riziku od manjih ozljeda (trauma). Svaki put kad stopalo dotakne tlo, zglobovi gležnja, koljena i leđa izvrgnuti su opterećenju koje je čak 3 do 4 puta veće od težine tijela. Zahvaljujući sportskoj obući, ti se udarci amortiziraju, smanjujući trenje kod  svakog koraka. Vodite računa da tenisice budu što savitljivije i da su dizajnirane baš za potrebe trkača. Adidas je, primjerice, nedavno lansirao UltraBOOST X model tenisica za trčanje dizajniran isključivo za žene s ciljem da im omogući ultimativno trkačko iskustvo.

Jedinstven dizajn tenisice rezultat je vrhunske ARAMIS tehnologije pomoću koje su adidas stručnjaci za inovacije izradili analizu kretanja tijela tijekom trčanja te odredili u kojim točkama trkačice trebaju najveću potporu za još bolje trkačko iskustvo.  UltraBOOST X savršeno prianja obliku stopala zahvaljujući posebno dizajniranom prilagodljivom luku tenisice koji je u svom središnjem dijelu odvojen od potplata.

Sve što trebate znati o trčanju pročitajte u velikom Adidasovom specijalu

Povratak na Net.hr