NOVI PODACI

MISLITE DA STE SIGURNI AKO STE BILI ZARAŽENI? Možda niste: Polovica testiranih koji su preboljeli covid – izgubilo je antitijela!

Nacionalni institut za zarazne bolesti u Južnoj Africi objavio je da su mutacije omogućile virusu da postane otporan na neutralizaciju antitijela

S pojavom novih varijanti koronavirusa postavlja se pitanje može li se osoba koja je preboljela covid-19 zaraziti novim sojem. Osobe koje su se već oporavile od virusa SARS-CoV-2 neko vrijeme su zaštićeni od ponovne zaraze, odnosno reinfekcije. Ta zaštita obično traje pet do šest mjeseci, a možda i duže.

Ta se antitijela vežu za određene dijelove proteina klasova koji su mutirali u novoj varijanti (K417N i E484K). No, Nacionalni institut za zarazne bolesti u Južnoj Africi (NICD) objavio je da su mutacije omogućile virusu da postane otporan na neutralizaciju antitijela.

RADMAN USPOREDIO CJEPIVO S NUKLEARNOM BOMBOM: ‘Do pada zaraženih došlo bi i bez mjera, od njih nema koristi, ne isplate se’

Preventivne mjere su najbolja obrana protiv virusa

“Uzorci krvi polovice ljudi koje smo testirali pokazali su da je izgubljena sva neutralizirajuća aktivnost. To sugerira da te osobe više neće biti zaštićeni od ponovne infekcije. Kod druge polovice testiranih osoba razina antitijela je smanjena pa rizik od reinfekcije nije poznat”, objavio je NICD, dodajući da se upravo zbog toga trebamo nastaviti pridržavati preventivnih mjera.

“Važno je da se osobe koje su preboljele covid-19 i dalje nastave pridržavati propisanih zdravstvenih mjera. Nošenje maske, redovito pranje i dezinficiranje ruku, čišćenje površina i distanca su i dalje naša najbolja obrana protiv virusa SARS-CoV-2, uključujući i nove varijante”, poručili su iz NICD-a.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr