Mislite da jedete zdrave žitarice? Dobro pročitajte deklaraciju!

Koje biste mješavine žitarica preporučili kao zdravi izbor za doručak? Moj i omiljeni izbor moje djece su eko žitarice, obično s dodatkom mliječne čokolade, što mislite o tome?

Prije nego se odlučite na konzumaciju ‘eko, fit, zdravih’ i sličnih proizvoda, provjerite prehrambenu deklaraciju i udio šećera, često su baš ovi proizvodi obogaćeni šećerima (sirup smeđeg šećera, esktrakt ječmenog slada, glukozni sirup), posebno oni za djecu, kako bi bili privlačnijeg okusa!

Kod eko’ žitarica, prednost je što većina sastojaka nije tretirana kemijskim sredstvima te ne sadrži GM sirovine, no to ne znači da dodana ‘eko’ mliječna čokolada ima manje kalorija ili je nutritivno bitno kvalitetnija od obične.

Sto grama ovih čokolada sadrži više od 500 kalorija, a nutritvno su siromašne s obzirom da proteini mlijeka suzbijaju njihove pozitivne strane, onosno antioksidativnu moć kakao mase.

Predlažem da sami napravite svoju mješavinu, ako ste navikli na čokoladni okus, kombinaciji cjelovitih žitarica po želji (zobene, kukuruzne pahuljice ili ječmena, prosena kaša) dodajte čisti kakao prah, u kojem, za razliku od kupovnih mješavina neće biti dodanih šećera ili umjetnih aroma.

Dodate li cjelovitim žitaricama suho voće i orašaste plodove, dobit ćete kvalitetan doručak. Iako je i ovo visokokaloričan obrok, znate da unosite kalitetne sastojke u organizam. Orašasti plodovi izvor su zdravih masnoća, esencijalnih masnih kiselina, a suho voće izvor je brojnih minerala.

Ukoliko se odlučite na kupnju gotovih proizvoda, odaberite mješavine cjelovitih žitarica i suhog voća sa što manje umjetnih dodataka. Obratite pažnju kod kukuruznih pahuljica na visoki udio soli, a izbjegavajte ih ukoliko imate problema s visokim krvnim tlakom ili bubrezima.

Odgovorila:
Jasna Ćerić,
magistra nutricionizma

sattva-nutricionizam.com

Povratak na Net.hr