Pravilnik upotrebi kolačića
Portal Net.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

'FRANCUSKI PARADOKS'

MISLILO SE DA JE LOŠA ZA ZDRAVLJE: Nutricionisti sada kažu da ovu namirnicu trebate jesti svaki dan jer štiti vaše srce

Sir ima reputaciju da je loš za zdravlje – ali istraživanje sugerira da bi njegova konzumacija svaki dan mogla zapravo smanjiti šanse za razvoj bolesti srca.

Količina sira veličine kutije za šibice, što je cca 40 grama, ako se jede na dnevnoj osnovi, može smanjiti rizik za 14 posto. Ta ista količina mogla bi smanjiti rizik od moždanog udara za 10 posto, otkrila je kineska studija.

Istraživači žele razumjeti takozvani “francuski paradoks”, zbunjujući fenomen u kojem Francuzi, čija je prehrana bogata kolesterolom i zasićenim masnim tvarima, nekako imaju niske stope srčanih bolesti.

Sveučilište Soochow sada je utvrdilo da sir povećava razine takozvanog “dobrog” kolesterola, a istovremeno smanjuje razinu “lošega”. Iako sir sadrži visoku razinu zasićenih masnoća – povezanih s lošim zdravljem srca – kalcij u toj namirnici čini da ih tijelo manje apsorbira. Osim toga, sir također sadrži kiselinu koja može pomoći u sprječavanju začepljenja arterija.

Ranije ove godine, britanska studija utvrdila je da gotovo milijun ljudi nije imalo povećani rizik od bolesti redovitom konzumacijom sira. Kinesko istraživanje provedeno je analizom 15 studija o riziku od srčanih bolesti.

Što je pavlaka i kako se proizvodi? Jeste li znali da se od nje rade i ovi prefini recepti

“Sir sadrži zasićene masne kiseline, ali također ima potencijalno korisne hranjive tvari. Nije jasno koliko dugoročna potrošnja utječe na razvoj kardiovaskularnih bolesti”, napisali su autori studije.

Ian Givens, profesor nutricionizma na Sveučilištu Reading, rekao je: “Postoji široko rasprostranjena, ali pogrešna vjera u javnosti da mliječni proizvodi općenito mogu biti loši za vas, ali to je zabluda. Iako je to općeprihvaćeno, naše istraživanje pokazuje da je apsolutno pogrešno.”

Dr. Givens je izjavio da su upozorenja javnog zdravstva učinila da ljudi odbijaju jesti sir, mlijeko i punomasni jogurt – u pogrešnom uvjerenju da bi mogli naškoditi njihovom zdravlju. Mladi ljudi, posebice mlade žene, imaju povećani rizik od oštećenja koštane srži i osteoporoze, i to zato što piju premalo mlijeka, što ih može lišiti kalcija.

Britanska zaklada za srce kaže da sir predstavlja dobar izvor vitalnog kalcija, ali upozorava da količina od 30 grama može dati sedam posto ukupnog preporučenog unosa kalorija u jednom danu. Stoga se preporučuje srčanim bolesnicima da hranjive tvari koje bi mogli naći u siru ipak potraže u drugim proizvodima, poput mlijeka i jogurta, kako bi smanjili kalorije, piše Daily Mail.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr