Meso i sir pogubni su gotovo kao i pušenje

Znanstvenici tvrde kako je prehrana koja obiluje mesom i sirom u srednjim godinama gotovo jednako smrtonosna kao i pušenje. U studiji je sudjelovalo 1.000 muškaraca i žena starijih od 50 godina.

Otkriveno je kako oni koji su konzumirali više životinjskih proteina imaju gotovo dvostruko veće izglede da ranije umru.

Osim toga, imaju četiri puta veće šanse da obole od raka, poput, primjerice, pušača.

Znanstvenici kažu kako su za takvo stanje krivi proteini koji se nalaze u mesu, siru, jajima i drugim životinjskim proizvodima, a koji su podobni za razvijanje tumura i ubrzano starenje. Osobama u 50-im i ranim 60-im godinama života savjetuje se što manje ovih proizvoda. Umjesto toga preporuča se da u organizam unose proteine koje sadržava riba, grah i leća.

Međutim, studija je također pokazala i kako su proteini dobiveni iz životinjskih namirnica dobri za osobe starije od 65 godina.

No, struka je podijeljenja oko ovog istraživanja. Britanski znanstvenici tvrde kako je najbolji način da se izbjegne rizik obolijevanja od raka prestanak pušenja, održavanje normalne tjelesne težine, umjereno konzumiranje alkohola i fizička aktivnost.

‘Dokazano je kako je pušenje loše, ali meso i sir se mogu jesti u umjerenim količinama kao dio zdrave prehrane’, kaže Heather Ohly, s Exeter University nutritionis.

Povratak na Net.hr