NAPRAVITE GA SAMI

MED OD MASLAČKA: Jeftin i jednostavan recept koji detoksicira tijelo i štiti ga od tumora

Maslačak je često zanemarivana biljka koja u mnogim dvorištima raste kao korov. Od njega se mogu izraditi mnogi pripravci koji su ljekoviti i imaju blagotvoran učinak na organizam.

Zdravstvene koristi maslačka su nebrojene i uključuju smanjenje rizika od bolesti, raznih poremećaja i poteškoća s tijelom.

Cvjetovi maslačka se beru u razdoblju travnja i svibnja kada im je doba pune cvatnje, idealno za vrijeme sunčanog i suhog vremena oko podneva kad su posve otvoreni. Koriste se svježi.

Listove maslačka treba brati prije cvatnje maslačka u ožujku i travnju. Listovi se koriste svježi ili se suše za čaj.

Korijen maslačka, s kojim možete raditi sok ili salatu, vadi se u rano proljeće, kasno ljeto ili u listopadu za sušenje. Vadi se oštrim nožem tako da ga zarežete, no morate paziti da ne zarežete korijen kako ne bi izgubili sok. Korijen je prije cvjetanja slatkastog okusa, a nakon cvjetanja gorak.

Ljekovitost meda od maslačka

Uspješan u borbi protiv raka
Maslačak u sebi ima visoke razine antioksidansa. Oni smanjuju slobodne radikale koji uzrokuju rak. Uz to detoksicira tijelo, što ga štiti od tumora i raznih vrsta raka. Luteolin koji se nalazi u maslačku truje sastavnice stanica raka kad se veže na njih i čini ih neučinkovitima. Time sprječava njihovo reproduciranje. Med od maslačka je posebno uspješan u borbi protiv raka prostate. i ne mogu se reproducirati. Osobito je uspješan u borbi protiv raka prostate.

Smanjuje poteškoće s dijabetesom
Med od maslačka može pomoći dijabetičarima stimulirajući proizvodnju inzulina iz gušterače. Pritom zadržava nisu razinu šećera u krvi. Osim toga, maslačak je prirodan diuretik pa potiče češće mokrenje što pomaže ukloniti šećer iz tijela. Time pomaže i pravilnom radu bubrega.

Održava funkciju jetre
Maslačak je bogat antioksidansima, vitaminom C i luteolinom koji pomažu održati funkciju jetre. Omogućava njenu zaštitu od starenja, a i pomaže u liječenju krvarenja.

Poboljšava slučajeve anemije 
Med od maslačka ima dobru razinu željeza, proteina i vitamina. Željezo je sastavni dio hemoglobina u krvi te s većim unosom željeza anemičnim ljudima stavlja stanje pod kontrolu. Uz to, vitamini kao što je vitamin B i proteini su neophodni za formiranje crvenih krvnih stanica i nekih drugih sastojaka krvi što također pomaže u borbi protiv anemije.

Recept za domaći med od maslačka

Osim što je izrazito ljekovit, med od maslačka u kuhinji može poslužiti kao zamjena za šećer ili skupi kupljeni med. Svi potrebni sastojci nalaze se na livadi i u vašoj kuhinji, a priprema nije skupa niti ne traje dugo.

Potrebni sastojci:

  • 300 žutih cvjetova maslačka
  • polovica limuna
  • 1 kg nerafiniranog šećera
  • 2 velike žlice vanilin šećera
  • 1 litra vode

Priprema:

300 žutih cvjetova maslačka stavite u hladnu vodu. Pustite da se voda lagano zagrije. Maknite smjesu sa štednjaka i pustite da stoji preko noći. Idući dan uzmite cjediljku i procijedite smjesu. Kada je jednake teksture pomiješajte ju sa šećerom, vanilin šećerom i limunom. Lonac ponovno stavite na laganu vatru i kuhajte 2-3 sata dok se ne zgusne. Gustoća bi trebala biti između tvrdog i rijetkog. Najbolje ćete postići željenu gustoću tako da cijelo vrijeme miješate smjesu na laganoj vatri. Maknite sa štednjaka i ostavite da odstoji preko noći.

Nakon što je odstajao prebacite ga u staklene posude i dobro zatvorite. Potrebno je držati ga na hladnom prostoru, najbolje u hladnjaku. Trajnost mu je oko godinu dana. 

Povratak na Net.hr