Pravilnik o upotrebi kolačića
Portal Net.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

TRIK JE U NEČEM DRUGOM

MASLAC I VRHNJE IPAK VAS NEĆE UBITI – POD DVA UVJETA: Zbog ove ideje nastao je pravi kaos među svjetskim znanstvenicima

Bježite od maslaca, bježite od vrhnja – koliko ste puta čuli ove savjete vezano za ove dvije popularne namirnice? No, skupina liječnika sada tvrdi kako izbjegavanja ovih dviju ‘nezdravih namirnica’ nema nikakav utjecaj na smanjenje opasnosti od kardiovaskularnih bolesti.

Radi se o ideji koja je izazvala veliku raspravu u znanstvenim krugovima. Zar masti ipak ne bismo trebali izbjegavati?

Kardiolog Aseem Malhotra, koji je bio na čelu ove studije, kaže kako se ljude dovodi u zabludu tvrdnjom za zasićene masti izazivaju začepljenje arterija. On kaže kako je najbolji način za sprječavanje kardiovaskularnih bolesti jest prehrana koja se bazira na domaćoj kuhanoj hrani, svakodnevna šetnja od 22 minute i izbjegavanje stresnih situacija.

Dakle, maslac, vrhnje, sir i slični proizvodi ne bi trebali biti problematični ako svaki dan prošetate i držite se podalje od stresa.

Dr. Malhotra dodaje kako neke masnoće, kao što su one u maslinovom ulju i orašastim plodovima, dokazano smanjuju rizik od oboljenja.

‘Vrijeme je da promijenimo poruku koju šaljemo javnosti. Bolest koronarnih arterija je kronična upalna bolest koja se uspješno može spriječiti ‘stvarnom’ hranom i 22-minutnom šetnjom svaki dan’, kaže dr. Malhotra.

Sukladno tome, 22 minute dnevno ili 150 minuta tjedno, mogla bi čovjeku produžiti život za tri i pol do četiri i pol godine, neovisno o tjelesnoj težini.

Dr. Malhotra kaže kako su liječnici postali opsjednuti redukcijom masnoća u hrani dok stvarni problem leži u prerađenim prehrambenim proizvodima.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr