Margarin uzrokuje neplodnost kod žena?

Žene koje konzumiraju velike količine keksa, kolača i sličnih slastica koje sadrže transmasne kiseline sklonije su razvijanju stanja koje može uzrokovati neplodnost, jer hidrogenizirane masti povećavaju rizik od endometrioze.

Kako prenosi Ordinacija.hr žene koje su u najvećoj mjeri konzumirale transmasnoće izložene su 48 posto većem riziku endometrioze nego ispitanice čija prehrana sadrži manje ovih kiselina, pokazalo je istraživanje s više od 70.000 žena.

Endometrioza je rast sluznice maternice van same maternice. Simptomi mogu varirati, ovisno o mjestu lezije i napredovanju bolesti. Najčešći simptomi su bol, neplodnost i poteškoće menstrualnog krvarenja. Endometrioza utječe na plodnost na dva načina: u ranoj fazi na plodnost preko imunološkog sistema, a kad već uznapreduje, onda i mehanički onemogućuje trudnoću.

Prethodno istraživanje je pokazalo kako su četiri grama transmasnih kiselina dnevno u prehrani povezana s neplodnošću žena. Ustanovljeno je kako transmasne kiseline povećavaju upalu u tijelu tako što podupiru rast “odmetnutih” stanica stijenke maternice, dok omega-3 masne kiseline guše njihov rast.

Prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama, kojima obiluju ribe i orašasti plodovi, može zaštititi žene od ove bolesti i smanjiti rizik od endometrioze za čak 22 posto, tvrde stručnjaci Harvarda, prenosi Ordinacija.hr.

Transmasne kiseline izazivaju apsolutni poremećaj metabolizma kolesterola, što stvara dobru podlogu za nastanak ateroskleroze. Najveći izvor transmasne kiselina su hidrogenizirana mast, koje se koriste za izradu stolnog margarina koji se pakira u kocke za uporabu u domaćinstvu i sadrži najviše transmasnih triglicerida (19 – 49%).

Hidrogenacija je postupak ukrućivanja ulja tako da se uz povišenu temperaturu (260°C) i katalizatore (nikal i platina) dodaje vodik. Nastaje potpuno nova kemijska struktura (hidrogenizirana mast) koja je u krutom stanju pri sobnoj temperature.

Transmasne kiseline nalazimo u brojenim prehrambenim proizvodima, osobito u masnim tijestima koja se koriste za proizvodnju kolača i pekarskih proizvoda. Bogat izvor transmasnih kiselina je i hrana pržena u fritezi.

Jestiva ulja za kuhanje koja su djelomično hidrogenizirana, sadrže 1 – 13% transmasnih triglicerid, tako da i sa njima treba pažljivo.

Najbolje bi zato bilo margarin zamijeniti maslacem, a hidrogenizirana ulja onim hladno prešanim, poput maslinovog.

Prethodni čanci:

arti-201003210285006
arti-200911090597006

Povratak na Net.hr