Pravilnik o upotrebi kolačića
Portal Net.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

PITANJE DOSTUPNOSTI

I ZBOG OVOGA SE DEBLJAMO?! Vrijeme je da razmislimo o tome gdje radimo

Očekivano, svi oni koji su češće prolazili pokraj restorana brze prehrane imali su veći BMI

Američko istraživanje pokazalo je da su ljudi koji imaju više supermarketa i trgovina s prehrambenim proizvodima u blizini kuće, kao i osobe koje na putu prema poslu ili prema domu prolaze pored više restorana s brzom hranom, skloniji višku kilograma i gojaznosti.

Da bi potvrdili svoju pretpostavku znanstvenici su zabilježili kućne i poslovne adrese 710 pojedinaca te adrese supermarketa, manjih trgovina s prehrambenim proizvodima, fast food i ostalih restorana u i oko New Orleansa pokraj kojih prolaze ispitanici.

Očekivano, svi oni koji su češće prolazili pokraj restorana brze prehrane imali su veći BMI (indeks tjelesne mase) od osoba na čijem putu nije bilo takvih trgovina i restorana.

ZABORAVITE INDEKS TJELESNE MASE, EVO PRAVOG POKAZATELJA DEBLJINE: Ako vam se ovdje nakuplja salo, imamo loše vijesti

No na iznenađenje znanstvenika, i kod osoba koje su na putu prema poslu ili kući imale veći broj supermarketa u kojima su mogli kupiti puno svježih proizvoda, voća i povrća, kao i više manjih trgovina s raznovrsnim prehrambenim prozvodima, evidentiran je viši prosječan BMI nego kod osoba u čijem je susjedstvu bilo manje mjesta za kupnju namirnica, pokazala je studija.

Dostupnost hrane

Ovakvi pokazatelji upućuju na to da dio problema jednostavno leži u dostupnosti nezdrave hrane, a drugi dio problema su sami ljudi koji zaobilaze mjesta u supermarketu sa svježim namirnicama te se odlučuju na kupnju ‘brze’ hrane i zamrznutih proizvoda.

“Nažalost, glavni su problemi afinitet i izbor kupca”, kaže Adriana Dornelles, autorica studije i znanstvenica na Državnome sveučilištu Arizona (Tempe). Sa žaljenjem dodaje da je “zamka brzoga i jeftinog obroka brze hrane postala norma među Amerikancima”.

Premda je sve više dokaza da distribucija hrane i izbor prehrambenih namirnica trgovaca hranom i restorana ima priličan utjecaj na prehrambene navike pojedinca, velik dio ovog istraživanja bio je usredotočen samo na gradske stambene četvrti ili na ruralne zajednice, napisala je Dornelles u stručnome časopisu PLoS ONE.

SAZNAJTE JESTE LI DEBELI UZ POMOĆ – ŠPAGE: Liječnica pokazala kako najbrže testirati imate li previše sala

Rezultati studije upućuju na to da dostupnost restorana brze hrane u dijelu grada u kojemu pojedinci provode najveći dio dana bez sumnje utječe na prehrambene navike i potencijalnu pretilost, kaže Tamara Dubowitz, znanstvenica koja se bavi politikom prehrane u tvrtki RAND u Pittsburghu, no nije sujelovala u istraživanju.

“Svijest o tomu na koji nam način svakodnevno okruženje otežava nastojanja da ostanemo zdravi, kao i pokušaj da se priklonimo okruženju koje nas potiče na promicanje zdravlja bez obzira na to kakvo je to okruženje, nešto je čemu bismo se svi postupno trebali naučiti”, smatra Dubowitz.

Povratak na Net.hr