ČUDO ŽIVOTA

LIJEČNIČKI POTHVAT ZA POVIJEST: Upoznajte bebu iz Teksasa koja je rođena dva puta

Fetus je izvađen iz majčine utrobe i nakon operacije koja je trajala 20-ak minuta, vraćen je i zdrav dočekao stvarno rođenje, čime je Lynlee Hope Boemer postala prva beba koja je rođena dvaput.

Prema pisanju australskog Newsa, majka Margaret Boemer, koji je bila u 16. tjednu trudnoće, otišla je na uobičajeni ultrazvuk. Tijekom pregleda liječnici koji su u trtici fetusa otkrili tumor, koji se u medicnskoj terminlogiji naziva sakrokocigealni teratom.

Tumor je mogao biti uklonjen samo operativno, a to je uključivalo vađenje fetusa iz Margaret.


“Vidjeli su nešto na ultrazvuku, a liječnik je došao i rekao nam da je naša beba ozbiljno bolesna i ima sakrokocigealni teratom”, izjavila je Margaret u razgovoru za CNN iz Dječje bolnice Texas.

“To je bilo vrlo šokantno i zastrašujuće, jer nismo znali što ta dugačka riječ znači ni kakva je to dijagnoza”, priznala je.

Centar za fetalno liječenje navodi da je sakrokocigealni teratomi (SCT) češći kod ženskih fetusa. Obično nisu maligni, ali povremeno uzrokuju poremećaje prije rođenja.

SCT-i su uglavnom cistični (puni tekućine) i općenito ne uzrokuju probleme za fetus prije rođenja, ali SCT-i koji se uglavnom sastoje od čvrstog tkiva i kroz njih teče puno krvi mogu biti opasni za fetus i imati jako štetne posljedice.

“Neki od tih tumora mogu biti vrlo podnošljivi, tako da ga fetus može imati i biti rođen s njim, a mi ga možemo ukloniti nakon poroda”, rekao je za CNN dr. Darrell Cass, iz Fetalnog centra Dječje bolnice Texas i izvanredni profesor kirurgije, pedijatrije i porodništva na Medicinskom koledžu Baylor.

Povratak na Net.hr