banner

RODITELJI, OPREZ

LIJEČNICI UPOZORAVAJU NA OPASNOST KOJA PRIJETI DJECI ZA BLAGDANE: Beba nije jela i teško je disala, ali nisu posumnjali na to…

Ispočetka, ni detaljnim pregledom nisu vidjeli ništa neobično i bebu su otpustili kući

U novom izdanju magazina Australske liječničke organizacije, pedijatri su upozorili na veliku opasnost koja u blagdansko vrijeme prijeti djeci.

“Blagdanski ukrasi obilježje su Božića. Mnogi stolovi i površine bit će ukrašeni konfetima  i malim zvjezdicama. Smatramo kako opasnost povezana s udisanjem i gutanjem stranih tijela zaslužuje veću pozornost”, stoji u uvodu rada u kojem su opisali slučaj u kojem je 9-mjesečna djevojčica spašena u zadnji čas.

Roditelji su bebu odveli u bolnicu nakon što se zagrcnula, a osim zbog potencijalnog gušenja, majka se dodatno zabrinula kada je u slini vidjela sukrvicu.

No ni detaljnim pregledom liječnici nisu vidjeli nikakvo strano tijelo u dušniku, beba je disala normalno te optuštena iz bolnice. Liječnici su pretpostavili kako se nakratko gušila vlastitom slinom.

Nekoliko dana kasnije beba je ponovo primljena u bolnicu. Ovoga puta je imala znatne teškoće u disanju, gotovo nije jela, imala je temperaturu i kašljala je. Na pregledu je ustanovljeno kako se prilikom disanja čuje blago hroptanje.  Liječnici su joj dijagnosticirali bronhiolitis i zadržali na promatranju tri dana.

No i dalje je imala groznicu, sve je slabije jela i bila je sve slabija. Kada je nakon šest dana ponovo dovedena u bolnicu neuobičajeno je mnogo slinila, a na vratu je uočena masa.

Tek detaljno skeniranje otkrilo problem

Tvorba na vratu je djelovala kao apsces pa su je naručili na ultrazvuk i CT. Tek je detaljno skeniranje otkrilo uzrok problema – duboko u vratu zaglavio se ukras, a na skenu se jasno vidio oblik zvjezdice.

Djevojčicu su smjesta operirali, a nakon što je uklonjena zvjezdica, djevojčica je dobila i kuru antibiotika kako bi se suzbila infekcija. Otpuštena je kući, javljaju liječnici, te nisu zabilježene nikakve komplikacije.

Savitljiva i mekana, ali opasna zbog vrhova

“Iako su po prirodi mekane i savitljive, oštri vrhovi zvjezdica u konfetima povećavaju rizik da se zaglave u gornjem dijelu dušnika ili jednjaka, a zbog svojih boja i sjajne površine primamljive su maloj djeci koja po prirodi stvari stavljaju stvari u usta”, stoji u izvještaju u kojem liječnici još jednom upozoravaju roditelje da poštuju upozorenja na proizvodima.

Povratak na Net.hr