KRIVA PROCJENA

LIJEČNICI NJEZINE SIMPTOME ZAMIJENILI ZA GRIPU: Djevojčica (12) umrla od bakterijske infekcije jer su je pogrešno liječili

12-godišnjakinja je preminula zbog zatajenja organa nakon što su joj liječnici pogrešno dijagnosticirali gripu i liječili je na neadekvatan način.

Liječnici su simptome malene Alysse Alcaraz (12) iz Kalifornije zamijenili za gripu, od koje su se zarazile tisuće ljudi ove sezone. Nakon postavljanja dijagnoze, nije išla u školu nekoliko dana i doma se liječila, međutim, simptomi koji su nalikovali onima gripe (poput povraćanja) nisu nestajali. Tek nakon njezine smrti 17. prosinca 2017. otkriveno je kako je Alyssa razvila septički šok uslijed infekcije streptokokom, zbog čega su joj postupno otkazivali organi.

Razlika između streptokoka i gripe

“Sjećam se da je došla iz škole i počela povraćati, a ja sam pomislila kako je nešto krivo pojela i da će biti u redu”, rekla je Alyssina starija sestra Mariah za ABC30. Kada su je odvezli u Hitnu službu, ondje su liječnici zaključili da je posrijedi gripa. Tek na drugoj kontroli, nakon što se njezino stanje još pogoršalo, otkrili su kako je razina kisika u tijelu djevojčice opasno niska. Odmah je prevezena u Kaweah Delta Medical Center u Visaliji, Kalifornija, ali već za nekoliko sati počeli su joj otkazivati organi.


 

MLADI BILDER (21) UMRO OD GRIPE ZA SAMO PET DANA: Zbog temperature pao u šok, a onda mu otkazali organi

U potvrdi o smrti stoji da je Alyssa umrla od srčanog zastoja uzrokovanog septičkim šokom zbog bakterije streptokok, koja je zahvatila njezin krvotok. No, neki njezini simptomi koji su doveli do smrti zaista se podudaraju s gripom. Važno je znati razliku: dok bi infekcija streptokokom uzrokovala slične simptome poput vrućice, bolova u tijelu, umora i slabog apetita, ne biste imali simptome prehlade kao što su kašalj i začepljen nos.

Širenje infekcije

Alyssa je patila od streptokokne infekcije skupine A. Ova bakterija se često nalazi na površini kože i unutar grla, što dovodi do upale grla. U rijetkim slučajevima može prodrijeti dublje unutar tkiva i organa, postajući invazivnom infekcijom. Bakterije mogu ući kroz rane i ogrebotine na koži ako se ne liječe odgovarajućim lijekovima, što može biti ono što se dogodilo Alyssi. Simptomi obično nestaju u roku od 24 sata ako se liječi odgovarajućim antibioticima. Streptokok se može širiti tako da dođe u kontakt s kašljem ili kihanjem zaraženog pacijenta, što je vjerojatno presudilo i ovoj djevojčici.

Povratak na Net.hr