Važan korak kojim roditelji štite psihičko zdravlje djece

Redoviti zajednički obroci su prilika koju roditelji ne smiju propuštati. Tada mogu u opuštenoj atmosferi pokloniti pažnju emocionalnim potrebama svoje djece. Naime, djeca koja pet puta tjedno jedu zajedno sa svojom obitelji rjeđe su tjeskobna i bezvoljna, manje se dosađuju te imaju bolje ocjene.

Svjetska zdravstvena organizacija provela je istraživanje na 26.069 mladih u dobi od 11 do 15 godina u 43 zemlje promatrajući povezanost između učestalosti obroka u krugu obitelji i načina na koji to utječe na mentalno zdravlje djece.

Pokazalo se da redoviti obroci u krugu obitelji imaju pozitivan utjecaj na mentalno zdravlje bez obzira na spol, godine ili socioekonomski status. Nadalje, rezultati su ukazali na to da adolescenti koji često konzumiraju hranu s roditeljima imaju općenito više povjerenja, manje emocionalnih problema te su emocionalno stabilniji od onih koji nemaju takve navike. Također, smatra se da su općenito ta djeca sretnija u životu te imaju osjećaj pripadnosti.

Redoviti zajednički obroci ujedno mogu pridonijeti sprečavanju poremećaja u prehrani, pretilosti te lošoj prehrani, piše u časopisu Journal of Adolescent Health.

Zanimljivo da je anketa među mladim Fincima u dobi od 14 do 16 godina pokazala da manje od 50 posto redovito jede sa svojom obitelji te da se u mnogim domovima uopće ne kuha. Stručnjake je iznenadilo da su mladi rekli da bi jako voljeli redovito jesti s ostalim članovima svoje obitelji u ugodnoj, opuštenoj atmosferi. ‘Želimo tople obroke, želimo jesti zajedno kao obitelj, želimo nekoga tko će nas saslušati i imati vremena za nas’, stav je većine ispitanih citiran u Helsingin Sanomatu. Finski stručnjaci također su zaključili da su mladi koji jedu sa svojom obitelji uglavnom dobri đaci, rijetko puše, piju ili se drogiraju te malokad zapadnu u depresiju.

http://www.vitamini.hr/

Povratak na Net.hr