Jeftiniji izvor vitamina C

Tko želi ojačati organizam hranjivom namirnicom sad bi trebao jesti neku koja pršti vitaminom C. Koraba, križanac između repe i kupusa, je idealan izbor.

17.1.2013.
8:19
VOYO logo

Koraba je vrlo bogata vitaminom C - jedna šalica kuhane korabe sadrži 150 posto RDA tog vitamina. Također obiluje kalijem i sadrži više od 10 posto RDA vitamina E.

Zajedno s prokulicama, keljom i kupusom i koraba pripada porodici krstašica, a američki Nacionalni institut za rak istražuje ju zbog njenih potencijalnih antikanceroznih svojstava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se događa kad jedemo korabu? Vitamin C i vitamin E su antioksidansi, koji mogu spriječiti nastajanje kanceroznih tumora. Vitamin C pomaže protiv infekcija. Antioksidansi mogu također igrati ulogu u sprječavanju stvaranja ploča na arterijama, koje dovode do oboljenja koronarnih arterija.

Savjeti za pripremanje

1. Izaberite glatke korabe, po mogućnosti bez mrlja. Lišće treba biti čvrsto i intenzivne boje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Može ju oguliti prije ili poslije kuhanja, premda se kora vrlo jednostavno ukloni nakon što je povrće kuhano.

3. Ako želite jesti sirovu korabu, temeljito uklonite stabljike i koru. Također uklonite vlaknasti sloj ispod korabine kože.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Sirova koraba se jede s umacima, začinjena octom ili u salati.

5. Mesnati dio povrća možete koristiti poput repe, a lišće kao špinat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6. Korabu možete dodati juhama i varivima za vrijeme kuhanja.

7. Možete ju pariti, a prije jela lagano pošpricati limunovim sokom i rastopljenim maslacem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ordinacija.hr

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo