Kondomi utječu na žensko zdravlje?!

Osim što štite od seksualno prenosivih bolesti i neželjene trudnoće, kondomi mogu pomoći dobrim bakterijama u vagini, pokazuje nova kineska studija.

Seksualno aktivne žene koje su koristile kondom imale su veće kolonije dobrih bakterija u rodnici nego žene koje su koristile neke druge oblike zaštite od trudnoće, pokazalo je istraživanje.

Znanstvenici su se koncentrirali na Lactobacillus, grupu bakterija koje dominiraju prirodnom florom vagine mnogih žena. Mikroorganizmi koji proizvode laktičnu kiselinu i vodikov peroksid pomažu da se u vagini održi pH od 4,5, što je slično kiselosti koju imaju pivo i sok od rajčice.

Ova kiselost je povoljna jer onemogućuje razvoj štetnih bakterija koje bi mogle izazvati infekcije.

Iako prisutnost Lactobacillusa nije najprirodnije stanje rodnice, ipak može spriječiti bakterijske vaginoze, tj. neravnotežu vaginalnih bakterija koja uzrokuje svrbež, neobičan iscjedak i neugodan miris. Korisne bakterije su čak povezane s manjim rizikom od HIV-a.

U sklopu nove studije objavljene u časopisu PLoS ONE, znanstveni tim iz Pekinga uključio je 164 zdrave, udane žene u dobi između 18 i 45 godina koje nisu koristile hormonsku kontracepciju.

Sedamdeset i dvije sudionice su kao glavnu metodu kontracepcije koristile kondome, 57 intrauterine metode IUD (spirala, mehaničko intrauterino kontracepcijsko sredstvo), a 35 tzv. ritam-metodu, u sklopu koje par odustaje od seksualnog odnosa u danima kad je moguće začeće. Istraživači su otkrili da je populacija Lactobacillusa bila značajno viša u skupini koja je koristila kondome.

Seksualna aktivnost može poremetiti ravnotežu ekosustava vagine jer sperma ima pH od 7,0 do 8,0. Dobiveni rezultati ukazuju na to da kondomi mogu pomoći da vagina održi svoju prirodnu kiselost koja je štiti, kažu znanstvenici.

Međutim, znanstvenici su upozorili da kondomi nisu i najbolji način sprečavanja neželjene trudnoće za svakoga. Kondomi imaju stopu neuspjeha od 15 posto s prosječnim korištenjem. Naime, treba uzeti u obzir ljudske pogreške.

Što se tiče IUD metoda, treba znati da sprečavaju više od 98 posto unutarmaterničnih trudnoća, ali postoji veći rizik od trudnoća u jajovodu. Ako pacijentica zatrudni pored umetnutog IUD-a, šanse da će trudnoća biti izvanmaternična su veće od 1:20.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr