BOLEST KRETANJA

KONAČNO OTKRIVENO: Evo zašto vam je mučno kad čitate tijekom vožnje

Čitate li ovaj članak u automobilu? Je li vam mučno? Niste jedini. Gotovo 80 posto populacije u nekom trenutku života osjeća mučninu prilikom vožnje. Razlog tome je taj što se naš mozak, iako smo tijekom povijesti evoluirali, još nije priviknuo na suvremene metode putovanja.

Osjećaj mučnine koji dobijete tijekom vožnje počinje u vašem talamusu. Neuroznanstvenik Dean Burnett sa Sveučilišta u Cardiffu objasnio je za New York Magazin zašto je to tako.

Što se događa kada sjedimo, a zapravo se krećemo?

‘Zadaća je talamusa da interpretira sve senzorne signale koje tijelo šalje’, rekao je.

U svakodnevnom životu, ti senzorni signali stižu iz naših mišića dok se mičemo, iz naših očiju dok promatramo što se oko nas događa, čak i iz našeg unutarnjeg uha u kojem su senzori za ravnotežu. No kada čitamo u automobilu, naši mišići i oči govore talamusu da sjedimo, dok nam unutarnje uho govori da se mičemo.

Ulogu unuarnjeg uha objasnio je Greg Foot u ovom videu:

Taj je nesklad zapravo razlog zbog kojeg se loše osjećamo. Mozak nam još ne razumije suvremene metode putovanja, no razumije da kontradiktorni signali mogu biti uzrokovani i otrovom pa ipak reagira, za svaki slučaj.

Kada se otrujemo, također osjećamo mučninu, vrtoglavicu i vjerojatno ćemo povraćati. Ipak, različiti ljudi različito reagiraju. Neki mogu podnijeti vožnju u automobilima ili vlakovima, ali ne i na brodu.

Drugima je sasvim dobro na stražnjem sjedištu auta, ali moraju gledati kroz prozor, što im pomaže da mozak raspozna da se zapravo miču, iako sjede.

Imate vrtoglavicu i mučninu tijekom vožnje? Evo što uzrokuje taj poremećaj

Kako spriječiti mučninu tijekom putovanja: Nekoliko trikova koji bi mogli pomoći

Ako vam nikad nije bilo mučno tijekom vožnje, vjerojatno ste dobro prilagođeni tome. Svi ostali koji nisu te sreće, u ovom videu optičara Dr. Adama Gornera mogu naučiti zbog čega dolazi do mučnine kada čitamo tijekom vožnje:

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr