Koliko na vezu utječe razlika u godinama

PITANJE ČITATELJICE: Doktorice, molim Vas da mi kažete kakve su mi šanse. Imam 45 godina, još uvijek lijepo izgledam, i imam vezu s mladićem od 29 godina. Slažemo se u mnogo više stvari nego sam to osjetila s muškarcima prikladnijih godina.

Veza je dosta neozbiljna, ali on bi zapravo želio da postane ozbiljnija i počnemo živjeti zajedno, u stanu koji je dobio od roditelja. Ja ih još nisam ni upoznala, izbjegavam tu situaciju. On kaže da je njemu smiješno što se ja bojim njegovih roditelja, ali ja osjećam da bi oni mogli biti nezadovoljni njegovim odabirom. Djecu ne želi ni on, a ja o tome ni ne razmišljam, čak ih ne bismo ni usvajali. Pribojavam se što će biti kad ja budem 50 godina, a on 34 ili kasnije. Volimo se ali ne znam koliko je realno misliti da ćemo opstati i u budućnosti. Zbog toga bih ponekad najradije prekinula sad jer
ne želim imati slomljeno srce kad budem krhkija. Suzana

ODGOVOR:

Draga Suzana,
Čini se da vas brine samo razlika u godinama, jer se bojite da ćete za kojih par godina vi izgubiti mladost, on će biti još mlad i možda ćete mu biti prestari i ostavit će vas.

Međutim, Suzana, već sada ta razlika postoji, ona se neće povećavati, već sada ste vi stariji 16 godina od njega, već sada je on puno mlađi od vas ali bez obzira na to vi se slažete, lijepo vam je i nema razloga da se to promijeni u budućnosti! Također šanse da vas on ostavi jer je mlađi su jednake i da ste sa vršnjakom. Ako vas je sada birao znači da mu to što ste stariji nije bitno, i da ste mu vi privlačni bez obzira na godine.

Sve je realno, jer postoje veze sa velikom razlikom u godinama partnera koje su opstale i koje nisu, i veze između vršnjaka koje su opstale i koje nisu!

Razlika u godinama, kao takva, nikada nije faktor koji dovodi do prekida već kvaliteta odnosa između dvoje ljudi!

Iva Stasiow, dr. med.
dipl. psihoterapeut

CENTAR ZA PSIHOLOŠKO SAVJETOVANJE
Martićeva 67/3, Zagreb
mob 0912219550 tel 015612251

Povratak na Net.hr