Koje je ulje najbolje za kuhanje?

Ulja su neizostavna u pripremi hrane, a pripisuju im brojna ljekovita svojstva, od liječenja zatvora do raka. Vjerojatno ste naišli na svakakve informacije o raznim vrstama ulja, od toga da kokosovo pomaže kod mršavljenja, do toga da vas kanolino može ubiti… Australski stručnjaci otkrivaju činjenice.

Maslinovo ulje

Već dugo ga povezuju sa smanjenjem rizika od srčanih bolesti i raka. Ključan je sastojak mediteranske prehrane, koja povećava životni vijek.

Nedavna španjolska studija dokazala je da prehrana bogata mono i polinezasićenim masnoćama (uključujući i maslinovo ulje) može pomoći kod depresije. Također štiti jetru od oksidativnog stresa. Pomaže u sprečavanju ponovnog razvoja raka dojke.

Koristite nerafinirano, ekstradjevičansko maslinovo ulje, no nemojte ga prekuhati. Maslinovo ulje ima nisku točku dimljenja – temperaturu na kojoj počinje gorjeti. Zato je najbolje dodati ga na kraju kuhanja.

Kanolino ulje

Kanolino ulje ima dvije prednosti nad maslinovim uljem: sadrži neke omega-3 kiseline i ima višu točku dimljenja. Kanolino ulje je bogato i mononezasićenim masnoćama.

Bez obzira na to, kanolino ulje je na lošem glasu. Zašto? Američka Klinika Mayo upozorava da se kanolino ulje često krivo izjednačava s onim uljane repice, koje sadrži eruka kiseline, koje u visokim količinama mogu biti otrovne za ljude. Biljka od koje se proizvodi kanolino ulje nastala je križanjem s uljanom repicom i sadrži dva posto manje eruka kiseline. Zato se ne trebate brinuti!

Zbog visoke točke dimljenja i tolerancije na toplinu, kanolino ulje je najprikladnije za prženje. Suptilan okus neće prevladati u jelima.

Tražite organsko kanolino ulje kako biste bili sigurni da nije genetski modificirano.

Ulje rižine mekinje

Ulje rižine mekinje nema trans masnoće, a sadrži polinezasićene masnoće, vitamine i antioksidanse, te pomaže u smanjivanju kolesterola i jačanju imunološkog sustava.

Zahvaljujući visokoj točki dimljenja i delikatnom okusu, ulje rižine mekinje dobro je za prženje, pirjanje i pekarske proizvode.

Ako hranu pržite u dubokom ulju, odlučite se za ovo ulje.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje ima 92 posto zasićenih masnoća, no stručnjaci se slažu da nisu sve zasićene masnoće loše.

Zasićene masnoće u kokosovom ulju uglavnom su laurinske kiseline, koje se nalaze i u majčinom mlijeku. To je dokazano antivirusno, antibakterijsko, lako probavljivo sredstvo.

Studije su pokazale da kokosovo ulje može ubrzati metabolizam te može povoljno utjecati na štitnjaču.

Ima visoku točku dimljenja, oko 200°C. Potražite hladno prešano ili ekstradjevičansko ulje u trgovinama zdrave hrane.

Pazite na liniju

Koje god ulje izabrali, nemojte pretjerivati. Iako su zdrava, mogu biti i vrlo kalorična. Stručnjaci preporučuju žlicu do dvije dnevno ili tri do pet ako ste vrlo aktivna osoba.

Povratak na Net.hr