Nema simptoma

KOBNI TRETMAN LJEPOTE: Uživate kod frizera? Jedna stvar vas doslovno može ubiti

Tijekom tretmana u frizerskom salonu najbolji dio iskustva također može biti i najopasniji. Opušteno ste nagnuli glavu unatrag kako bi vam frizerka oprala kosu i izmasirala tjeme ni ne sluteći da baš to, iako rijetko, može izazvati moždani udar.

Kada nagnete glavu unatrag do točke neneugodnosti, možete oštetiti jednu od četiri arterije koje opskrbljuju mozak krvlju. Riječ je o hiperekstenziju vrata, piše Cosmopolitan.

“Može doći do blokade arterije, dok manja oštećenja mogu prouzročiti stvaranje ugrušaka koji se pomiču prema mozgu i prekidaju protok krvi na pojedinim mjestima”, kaže neurolog Aneesh Singhal, s Harvard Medical School.

NOVE SMJERNICE: Manje alkohola ako ne želite rak, moždani udar i bolesno srce

Simpti danima ili tjednima kasne

Najopasnije je što oštećenje ovih arterija neće uzrokovati bol, pa je lako moguće da ni ne primijetite kako nešto nije u redu sve dok se ne pojave simptomi moždanog udara poput iznenadne glavobolje iznad obrva, ukočenost vrata, nemogućnost govora, slabljenje facijalnih pokreta, slabosti u nozi ili ruci, gubitak vida ili poteškoće pri hodanju. Svi ovi simptomi se mogu pojaviti u roku od nekoliko dana ili tjedana od trenutka ozljede.

U tom slučaju, doktor Singhal savjetuje da odmah pozovete Hitnu pomoć ili odete liječniku. Što prije dobijete liječničku pomoć, idealno bi bilo tri sata nakon što se pojave prvi simptomi, to su veće šanse da preživite i oporavite se bez neželjenih posljedica.

Važno je napomenuti kako se odlazak u frizerski salon rijetko pretvori u moždani udar, a nije cilj da prestanete odlaziti frizeru, već da u slučaju neugodnosti ili neudobnog položaja, to naglasite i promijenite pozu kako bi vam bilo što ugodnije u predjelu vrata.

MORATE LI RISKIRATI? Radite li prekovremeno prijeti vam moždani udar

Povratak na Net.hr