NAJPOPULARNIJI NA SVIJETU

KEMIČAR KONAČNO RIJEŠIO DILEMU STARU PET STOLJEĆA? Evo kako možete napraviti savršenu šalicu čaja

Čini se da je jedan kemičar konačno riješio tajnu savršenog čaja, i donekle pomirio zavađene strane jer sve ovisi o vodi koja se koristi za pripremu.

Oko malo čega u Engleskoj vrijedi takva podjela kao oko Brexita i oko pripreme čaja – dok  pola zemlje prvo stavlja vodu i čaj, drugi prije čaja stavljaju mlijeko. I jedni i drugi žestoko brane svoju metodu – ekipa koja mlijeko dodaje na kraju tvrdi kako će mlijeko spustiti temperaturu pa se aroma iz čaja neće dovoljno otpustiti, dok oni koji prvo dodaju mlijeko ističu kako je mlijeko masno i time bolje izvlači organske molekule iz čaja.

I dok je čovječanstvo u međuvremenu uspjelo razbiti atom, klonirati ovcu i poslati sondu van Sunčeva sustava, ova debata se u Engleskoj ne smiruje se još od 17. stoljeća, otkako je ‘kineski napitak’, kako su ga zvali, došao u London.

No, čini se da je jedan kemičar konačno riješio tajnu savršenog čaja,  i  donekle pomirio zavađene strane jer sve ovisi o vodi koja se koristi za pripremu. A s obzirom na to da većina koristi vodovodnu vodu, trebali bi prvo dodavati – mlijeko.

Profesor Alan Mackie sa Sveučilišta u Leedsu kaže kako svi koji koriste tvrdu vodu, onu koja sadrži mnogo otopljenog kalcijeva karbonata, trebaju prvo dodati mlijeko. Minerali u vodi otežavaju formiranje spojeva zaslužnih za aromu, no proteini u mlijeku smanjuju koncentraciju minerala, i tako napitak ima jači okus.

„Okus većinom dolazi od raznih spojeva u čaju, prvenstveno tanina. Što je više minerala u vodi, to je teže za te spojeve da razviju aromu. Što u konačnici rezultira dosadnom, slabom šalicom čaja u područjima s tvrdom vodom. Pripremanje čaja klasičnom metodom – umakanjem vrećice u vodu, vađenjem pa dodavanjem mlijeka rezultira da se tanini ukrute prije nego što stignu razviti okus.

No ako dodate mlijeko na početku procesa tada njegovi se proteini mogu vezati za tanine i druge minerale u vodi i spriječiti da se ukrute,  što daje puniji okus“, objašnjava umijeće pripremanja najpopularnijeg napitka na svijetu koji potrošnjom premašuje i kavu.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr