Kakva prehrana najviše odgovara psorijazi

Molim da mi preporučite prehranu za psorijazu i daljnje ponašanje u liječenju. Sa zahvalnošću. Vjerna čitateljica.

24.11.2012.
13:12
VOYO logo

Kako medicina ne poznaje točan uzrok psorijaze, tako ne poznaje ni idealan lijek. Olakšavanje simptoma kortikosteroidnim kremama, primjena UV zračenja iz umjetnog izvora neki su od načina tretiranja ovog problema. Nezadovoljni rezultatima brojni traže 'prirodnu' pomoć, kroz fitoterapiju, aromaterapiju, nutricionizam i sl.

Uz nasljedne i imunološke čimbenike, jedna od prvih pretpostavki kožnih oboljenja jeste oslabljen rad detoksikacijskih i eliminacijskih organa, tako holistički pristup obično uključuje 'detoksikacijske kure', čime se nastoji rasteretiti rad jetre i bubrega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Detoksikacija je prirodan proces koji se svakodnevno odvija u našem tijelu, a služi izbacivanju svih nepotrebnih tvari putem jetre, bubrega, urina, fecesa, procesom disanja. Kada je sustav preopterećen (s obzirom na količinu štetnih tvari u okolišu i hrani koju jedemo, a lošu eliminaciju), ispoljavaju se različiti simptomi, a kožna oboljenja su jedna od njih.

Detoksikacijski plan dobro je provoditi nekoliko tjedana za redom, a prije nego se odlučite na ovakav režim, preporučam da zatražite izradu individualnog plana prehrane od stručne osobe!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod postojećih kožnih oboljenja, dobro ga je, uz pauzu od desetak dana, ponoviti. On će uključivati obilje svježe iscjeđenih povrtnih sokova i tekućine općenito (voda, povrtne juhe), svježeg voća i povrća, izbjegavanje industrijskih prerađevina, kao i svih potencijalnih alergena (pšenica, mlijeko, jaja... ), mesa, umjeren unos kuhane hrane, odabir visokovrijednih namirnica i kvalitetnih izvora masnoća.

Svakako izbjegavajte zasićene masnoće iz mesa i masnih sireva te šećer iz industrijski prerađene hrane tijekom 'detoksikacije', a nastojte i ubuduće smanjiti njihov unos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se svakodnevnih navika tiče, stresne situacije, pušenje i unos alkohola, kao i svaki višak kilograma, negativno će utjecati na ishod bolesti.

Pozitivan učinak imat će određeni dodaci prehrani, na prvom mjestu spomnula bih probiotike i ulje sjemenki crnog kima, ali i aloa veru, atioksidanse poput selena, beta karotena, zelenog čaj i sl. Ulje noćurka u visokim dnevnim dozama od 1,5 – 3 grama ubrzat će obnovu kože!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sretno!

Odgovorila: Jasna Ćerić, magistra nutricionizmasattva-nutricionizam.com

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo