RIJETKO, ALI OZBILJNO

KAKO UOČITI SIMPTOME TROMBOZE? Evo što trebate napraviti ako osjetite nuspojave nakon cijepljenja AstraZenecom

Jedna od ozbiljnih, ali rijetkih nuspojava cijepljenja AstraZenecom su krvni ugrušci koji mogu dovesti do smrtnog ishoda

Krvni ugrušci izuzetno su rijetka, ali ozbiljna nuspojava AstraZenecinog cjepiva protiv koronavirusa, objavili su u srijedu regulatori. Blagodati cjepiva AstraZeneca i dalje su veće od rizika, priopćila je Europska agencija za lijekove (EMA). Ipak, sigurnosni odbor agencije naglasio je da je važno znati znakove mogućeg ugruška.

Krvni ugrušak nastaje kad se krv zgusne i stvori polučvrstu masu. Može biti koristan odgovor kako bi se zaustavilo krvarenje u slučaju ozljede, ali ove blokade mogu stvarati probleme u slučaju da zaustave protok krvi u vitalnom području, piše Business Insider.

ČLAN NJEMAČKOG ODBORA: ‘Žene mlađe od 60 cijepljene AstraZenecom izložene su većem riziku zgrušavanja krvi, ali to je vrlo rijetko’

Vene u mozgu

Krvni ugrušci mogu uzrokovati začepljenje u nogama, trbuhu i plućima. Većina krvnih ugrušaka povezanih s cjepivom AstraZeneca pojavila se u venama u mozgu. Ovi ugrušci, poznati kao cerebralna venska sinusna tromboza (CVST), mogu dovesti do moždanog udara, napadaja i smrti.

Do sada se većina prijavljenih ugrušaka dogodila kod žena mlađih od 60 godina u roku od dva tjedna nakon cijepljenja. Budući da je vjerojatnije da će mladi doživjeti ovu nuspojavu, britanski regulatori preporučili su da se osobe mlađe od 30 godina ne cijepe AstraZenecom ako već nisu primili prvu dozu.

PLENKOVIĆ NAKON ZAKLJUČKA EMA-E: ‘Koristi od cijepljenja veće su od rizika, nastavljamo cijepljenje AstraZenecom’

Koji su simptomi?

EMA je upozorila da bi pacijenti koji su dobili cjepivo AstraZenece trebali odmah potražiti liječničku pomoć ako imaju sljedeće simptome:

  • otežano disanje
  • bol u prsima
  • oteklina u nozi
  • trajni bolovi u trbuhu
  • neurološki simptomi, uključujući jake i trajne glavobolje ili zamagljen vid

Neke blage nuspojave, poput boli na mjestu uboda ili drugih tjelesnih bolova, česte su nakon cijepljenja . Ali ako osjetite ozbiljne ili trajne simptome oko četiri do 20 dana nakon cijepljenja, trebali biste potražiti liječničku pomoć, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Krvni ugrušci obično se liječe s lijekovima protiv zgrušavanja krvi. Komplikacije se mogu izbjeći ako se ugrušak uoči na vrijeme.

NOVA BRITANSKA PREPORUKA: ‘AstraZenecino cjepivo ne treba davati mlađima od 30, bolje je ponuditi alternativu’

Beroš: Koristi nadmašuju štetu

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u četvrtak kako je na jučerašnjem video sastanku ministara zdravstva EU ponovljena teza da su koristi AstraZenecina cjepiva veće i nadmašuju potencijalnu štetu te da zasad nema utemeljenja za obustavu primjene tog cjepiva.

Postoje neke zemlje koje su uvele određene restrikcije, no većina zemalja je za uporabu cjepiva bez restrikcija jer u ovom trenutku nema dovoljno dokaza koji bi limitirali uporabu tog cjepiva, rekao je Beroš prije sjednice Vlade. Kazao je kako neke zemlje primjenjuju AstraZenecino cjepivo samo kod populacije starije od određene dobi.

Francuska i Belgija tako ga primjenjuju kod osoba starijih od 55 godina, druga skupna zemalja kod starijih od 60 godina a samo ga Finska primjenjuje kod osoba starijih od 65 godina.  Danska je i nadalje ostala u režimu privremene obustave cjepiva.

Beroš je iznio procjenu da cijepljenje AstraZenecom zasad u Hrvatskog odbija između 25 do 35 posto građana. “To nas brine i razmišljamo o načinima kako to riješiti, ali veseli da postoje određene regije gdje to nije problem i gdje je taj postotak znatno manji”, kazao je. Stoga je najavio aktualiziranje kampanje za cijepljenje pri ulasku u treću fazu i cijepljenje mlađih ljudi.

PLENKOVIĆ NA SJEDNICI VLADE: ‘Gotovo je sigurno da će u sljedećim tjednima od koronavirusa preminuti jedna na 45 osoba’

Plenković nije imao poteškoća

Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da dva tjedna nakon što su se on, predsjednik Hrvatskog sabora Goran Jandroković i ministar zdravstva Vili Beroš cijepili AstraZenecom, ne vidi da imaju nekih poteškoća, što znači da je to cjepivo pouzdano pa se i s njim treba cijepiti.

“Nakon što smo se prije dva tjedna AstraZenecom cijepili predsjednik Hrvatskog sabora, ministar zdravstva i ja, ne vidim da imamo nekih poteškoća, što znači da je i ovo cjepivo pouzdano i da se i sa njim treba cijepiti”, ustvrdio je premijer.

STRUČNJAK ZABRINUT ZA SIGURNOST CJEPIVA: ‘Rat koji se vodi za otkriće podsjeća na utrku tko će prvi doći na Mjesec’

HZJZ preporučio nastavak korištenja

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) preporučio je nastavak korištenja cjepiva AstraZeneca dijeleći mišljenje Europske agencije za lijekove (EMA) da koristi od cijepljenja značajno nadmašuju rizik od nuspojava, jer cjepivo djelotvorno štiti od hospitalizacije i smrti.

“Pritom podsjećamo na opasnost od oboljenja od covida-19, čija stopa smrtnosti (Case Fatality Rate) trenutno iznosi oko 2,2 posto, što znači da se na svakih 45 potvrđenih slučajeva zaraze u Hrvatskoj statistički može očekivati jedan smrtonosni ishod”, priopćio je HZJZ u četvrtak.

Kao i EMA, i HZJZ će i dalje nastaviti pomno pratiti sigurnost i učinkovitost cijepljenja i o tome redovito obavještavati javnost. HZJZ navodi kako je EMA ocijenila da, iako nije moguće isključiti moguću povezanost cijepljenja protiv covida-19 s razvojem vrlo rijetkih slučajeva neuobičajenih tromboza sa smanjenim brojem trombocita, koristi od cijepljenja s AstraZenecom u prevenciji hospitalizacije ili smrti prevladavaju nad nuspojavama.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr