OJAČAJTE IMUNITET

KAKO SNIZITI ŠEĆER U KRVI: Prirodne namirnice koje možete uvrstiti u svakodnevnu prehranu, a sigurno će pomoći

Najbolji način za snižavanje šećera u krvi su gubitak težine i povećanje vježbanja, ali i neke prirodne namirnice koje imaju to svojstvo.

Namirnice koje mogu sniziti šećer u krvi imaju to svojstvo radi prisutnosti i međudjelovanju nutrijenata i ostalih aktivnih tvari. Ako se nutrijenti primjene u prehrani oni će pomoći u liječenju i prevenciji šećerne bolesti. Studije su pokazale kako konzumiranje određene hrane može pomoći kako sniziti šećer u krvi, pronašli smo i o kojima se radi.

Cimet se često koristi u narodnoj medicini

Kod nas se cimet ipak najčešće koristi u slastičarstvu, makar se može koristiti i za cimet dijetu koja je dokazano vrlo djelotvorna. Cimet ima mnoga pozitivna svojstva za organizam, dok je jedno od njih i spuštanje šećera u krvi. Osim toga, cimet:

 • potiče osjećaj sitosti
 • pospješuje rad probavnog sustava
 • smanjuje nakupljanje masti
 • povećava razinu energije

Istraživanja u korištenju cimeta pokazala su kako on kod osoba koje pate od dijabetesa tipa 2 intenzivira djelovanje inzulina, a time i skladištenje glukoze u stanicama kroz glikogensku sintezu. Pospješuje i rad probavnog sustava na način da usporava pražnjenje želuca i time odgađa apsorpciju glukoze iz crijeva u krv. Smanjuje nakupljanje masti te snižava razinu triglicerida u krvi, LDL kolesterola i ukupnog kolesterola. Smanjivanje ukupnog kolesterola pomoći će i u zdravlju srca i krvnih žila. Ako uvrstite cimet u svoju prehranu nećete riješiti samo problem kako sniziti šećer u krvi, već ćete i regulirati krvni tlak. Bez obzira na njegova pozitivna svojstva, nemojte očekivati brzi uspjeh.

Cimet možete koristiti kao dodatak raznim jelima, čak i slanim. Možete ga koristiti u čajevima, slasticama ili svježim voćem.

Luk pomaže vitalnosti organizma

Glavno pozitivno svojstvo luka su njegova antioksidativna djelovanja. Luk se često koristi i za sprječavanje nastanka krvnih ugrušaka pa time pomaže vitalnosti. U drugim kulturama, kao što je Srednji istok i istočna Azija, luk se odavno koristi kao pomoćno sredstvo u liječenju šećerne bolesti. Istraživanja su pokazala kako on pridonosi snižavanju koncentracije glukoze u krvi. Njegove aktivne komponente imaju protuupalno i antioksidativno djelovanje. Organ na koji luk najviše doprinosi zdravlju jetre, a ona izravno djeluje i utječe na koncentraciju glukoze u krvi.

U luku se nalazi preko 20 flavonoida koji su bitni antioksidansi. Upravo radi toga on pomaže da se smanji oksidativni stres u stanicama. Luk će pomoći i smanjivanju masti u tijelu, te povećanja poželjnog kolesterola u krvi. Smanjivanje, točnije reguliranje masti u tijelu, zasigurno će pomoći šećernim bolesnicima.

Borovnica pozitivno djeluje na imunitet

Istraživanja provedena na ovom voću pokazala su kako ima pozitivan učinak na normalizaciju šećera u krvi. Konzumiranje bobičastog voća u bilo kojem obliku pomoći će u razvoju kognitivnih sposobnosti te smanjiti rizik od pojave bolesti srca i krvnih žila. Pomažu i kao prevencija u nastanku raka. U borovnici se nalazi najviše vitamina C i nekoliko vitamina B skupine. Konzumiranje borovnice pomoći će kako sniziti razinu šećera u krvi jer povećava osjetljivost stanica na inzulin kod ljudi kod kojih je potencijalno nastajanje dijabetesa tipa 2. Također pomaže i naglašavanju dotoka glukoze u mišićne stanice. Borovnica će pomoći prevenciji i smanjivanju upalnih procesa.

Ako uvrstite borovnicu u prehranu, ona će sprječavati brzu razgradnju škroba konzumiranog hranom. One osim toga sadrže i klorogeničnu kiselinu koja pomaže usporiti transport glukoze iz crijeva u krv. Sve to sprječava nagli dolazak glukoze u krv, što je poželjno i potrebno kod dijabetičara. Aktivne tvari koje se nalaze u borovnicama pomažu izgradnji boljeg i snažnijeg imuniteta. 

kako sniziti razinu secera u krvi 1

Sjeme piskavice za apsorpciju glukoze iz krvi

Ovo sjeme će pri čestom korištenju pomoći postaviti ravnotežu šećera u krvi kod oba tipa dijabetesa radi aminokiseline koja kontrolira lučenje inzulina. Smanjit će i razinu triglicerida te pomoći kod kardiovaskularnih bolesti i stvrdnjavanja arterija. U piskavici se nalazi velika količina topivih vlakana koji usporavaju probavu ugljikohidrata i apsorpciju glokoze iz crijeva u krv.

Sjeme piskavice može se pronaći u raznim oblicima te se od njega mogu raditi oblozi, čajevi, prah, tonik i ulje. Spuštanje šećera uz sjeme piskavice dogodit će se i radi prisutnosti alkaloida trigonelina i topivih vlakana. Pospješit će probavu i usporiti pražnjenje želuca pa time pojačati osjećaj sitosti. Vlakno galaktomanan pomoći će u sprečavanju naglog povišenja koncentracije šećera u krvi. Konzumiranjem sjemena piskavice povećat će se razina poželjnog kolesterola. Istraživanja su pokazala kako to sjeme, uz pravilnu prehranu i tjelovježbu može biti odlična dopuna klasičnoj medicinskoj terapiji.

Dodatne namirnice koje možete uvrstiti u prehranu

Ako želite saznati kako sniziti razinu šećera u krvi, počnite konzumirati namirnice bogate magnezijem. On će djelovati na metabolizam šećera u organizmu tako što pomaže lučenje inzulina, a ako ga nema dovoljno on može remetiti transport glukoze u stanice. Redovita konzumacija namirnica s magnezijem može pomoći osjetljivosti stanica na inzulin, a time i dopremu glukoze u njih. Ovo su neke od namirnica koje možete isprobati kako biste spustili šećer u krvi:

 • brokula
 • patlidžan
 • rajčica
 • tikvice
 • zeleno lisnato povrće – blitva, špinat, kelj
 • dinja
 • grah i grašak
 • jogurt, sir i jaja
 • aloe vera
 • kukurma

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr