POSEBNE MJERE

KAKO SE STARIJI MOGU ZAŠTITITI OD KORONAVIRUSA? Stručnjaci iznijeli svoje preporuke za prevenciju zaraze za najrizičniju skupinu

Iako se nekih preporuka poput čestog pranja ruku trebaju pridržavati svi, postoje posebni mjere kojih bi se trebali pridržavati stariji

Koronavirusom mogu se zaraziti svi, ali osobe starije od 60 u rizičnoj su skupini koja može razviti teže simptome.

EVO ŠTO KORONAVIRUS ZAPRAVO ČINI VAŠEM TIJELU: Ovo je proces u kojem gadna zaraza preotima vaše stanice

CNN je u suradnji s dva specijalista gerijatra i Centrom za kontrolu i prevenciju bolesti izdvojio nekoliko smjernica kojih bi se trebale pridržavati starije osobe. Ipak, napominju da se upute mogu mijenjati kako znanstvenici uče o virusu.

profimedia.hrFoto: profimedia.hr

Razina rizika

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti kaže da stariji ljudi i kronični bolesnici imaju veći rizik od razvijanja težih simptoma ako se zaraze koronavirusom.

KORONAVIRUS MOŽE DOSPJETI NA MOBITEL I DOK SJEDITE NA WC-U! Jako je važno da ga čistite isključivo ovako

Moguće se zaraziti i u mlađoj dobi, ali posljedice su opasnije po starije osobe budući da imunološki sustav slabi u starosti, tvrdi specijalist gerijatar Samir Sinha.

Još je veći rizik za osobe starije od 80 godina. Prema istraživanju iz medicinskog časopisa JAMA u kojem je sudjelovalo više od 72.000 pacijenata zaraženih koronavirusom, prosječna stopa smrtnosti je 2,3 posto, dok je kod starijih od 80 godina čak 15 posto.

Mjere opreza koje možete odmah poduzeti

Otkažite sve posjete liječniku koje nisu nužne, savjet je dr. Carle Perissinotto s medicinskog odjela na Sveučilištu u San Franciscu.

Ako vaši redovni pregledi, kontrole i usputni zahvati mogu čekati, bolje ih je odgoditi.

profimedia.hrFoto: profimedia.hr

Ako imate važan pregled ili poslovni sastanak, obavite ga putem video poziva.

Recite prijatelju, članu obitelji, kolegi ili susjedu ako ste zabrinuti za svoje zdravlje. Nekog od njih navedite kao svoj kontakt u hitnom slučaju kojeg možete nazvati za pomoć.

Pridržavajte se onoga što se pridržavate u sezoni gripe – često i ispravno (barem 20 sekundi) perite ruke. Ako nemate sapuna i vode pri ruci, koristite dezinficijens za ruke.

Što sa zalihama?

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti preporuča da kupite dovoljno namirnica i higijenskih potrepština koje će vam dugo trajati.

Kupite pastu za zube, deterdžente, sapune. Napravite obroke i zamrznite ih.

Pobrinite se da imate dovoljno lijekova za duži vremenski period.

Što s dnevnim aktivnostima?

Starije osobe u kritičnim područjima trebaju posebno paziti. Preporuča se da izbjegavaju velika okupljanja ili zatvorene prostore sa slabom ventilacijom jer je na tim mjestima veći rizik prijenosa virusa.

profimedia.hrFoto: profimedia.hr

To ne znači da se morati povući u karantenu, ali budite pažljivi kuda se krećete.

Nastavite vježbati i držati se zdrave prehrane, kao što ste dosad radili.

Kako putovati?

Stručnjaci savjetuju da se odgode svi letovi avionom koji nisu hitni. Nekoliko aviokompanija već je otkazalo letove zakazane za iduće tjedne.

Također, izbjegavajte kruzere jer su osobe na brodu u većem riziku od zaraze zbog lakog prijenosa virusa. Ako imate isplanirano putovanje, otkažite ga ako ga agencije već nisu same otkazale.

Kada u karantenu?

Ljudima iz visokorizične skupine u kritičnim područjima savjetuje se karantena, baš kao i ljudima koji osjećaju simptome.

Ipak, stručnjaci upozoravaju da dugoročna izolacija može biti kobna za starije osobe zbog usamljenosti i depresije koju izazivaju kod starijih osoba.

“Da, moramo paziti oko karantene, no ne smijemo stare osobe još više izolirati, to može biti jako štetno”, tvrdi dr. Perissinotto.

Dakle, ako ste u samoizolaciji ne prekidajte kontakt s obitelji i prijateljima te ih obavijestite o svom stanju ili ih nazovite kada vam je dosadno.

Što trebaju poduzeti obitelji starijih osoba?

Obitelji starijih osoba trebaju planirati unaprijed, odnosno provjeriti imaju li sve što im treba ako neko vrijeme ne žele izlaziti iz kuće. Ako nemaju, pomozite im da se opskrbe svim potrebnim potrepštinama.

profimedia.hrFoto: profimedia.hr

Ukoliko su im liječnici nedostupni, pronađite nekog drugog tko se može pobrinuti za njih. Budite uz njih ako trebaju uputiti video poziv liječniku i ako ga ne znaju sami uspostaviti.

Naravno, bolesni članovi obitelji ih ne bi trebali posjećivati, već se držati poziva.

Ako je mlađi član obitelji došao u kontakt s osobom zaraženom koronavirusom, trebali bi se izolirati i ne posjećivati starije.

Što ako posjećujete starački dom?

Mnogi starački domovi zabranili su posjete.

Ukoliko posjeti nisu zabranjeni, savjetuje se da se tamo svi gosti pregledaju na moguće simptome koronavirusa.

Što učiniti ako ste bolesni?

Ako mislite da ste zaraženi koronavirusom nazovite svog liječnika. Ako oni misle da biste se trebali testirati, ograničite kontakt s drugim ljudima i ne koristite javni prijevoz.

Ako vam je dijagnosticiran blagi oblik koronavirusa liječnik će vam možda savjetovati da ostanete kod kuće dok se ne oporavite. No, ako su vaši simptomi ozbiljniji bit ćete hospitalizirani i liječnici će nadzirati vaše stanje.

Povratak na Net.hr