Pravilnik upotrebi kolačića
Portal Net.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

SUSTAV 'SEMAFORA'

KAKO PROTIV DEBLJINE I PRETILOSTI? Zamislite ovo: Uđete u dućan, uzmete proizvod u ruke, a na njemu piše je li zdrav ili nezdrav

Sustav “Nutriscore” se već koristi u Francuskoj, Belgiji i Španjolskoj, a još nekoliko zemalja čeka odluku Europske komisije

Kao jednu od mjera u borbi protiv epidemije debljine i pretilosti Europska unija razmatra upotrebu takozvanog “sustava semafora” u trgovini hranom i pićem. Radi se o oznakama na pakiranjima hrane koje kroz boje i slova kupcu pokazuju nutritivnu vrijednost proizvoda; od najzdravijeg tamnozelenog “A”, do najmanje zdravog crvenog “E”.

Sprječavanje srčanih bolesti

Tu je informaciju eurozastupnicima dala kandidatkinja za europsku povjerenicu za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides na saslušanju u odboru za okoliš, zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta. Kyriakides je kazala kako istraživanja pokazuju da građani žele imati tu vrstu informacije i kako će potkraj 2019. komisija objaviti studiju o nutritivnim oznakama.

“Srčane bolesti su najčešći uzrok smrti u Hrvatskoj i velikom dijelu EU-a i zato sam urgirala u svojoj političkoj grupi da ovo bude jedno od naših pet pitanja povjerenici. Sustav oznaka je jednostavan za implementirati, a kupcu pomaže donijeti odluke, jer među mnoštvom proizvoda nije lako razaznati koji sadrže zdrave, a koji nezdrave sastojke. Uvođenje ovih oznaka sigurno bi pomoglo u situaciji kada je više od trećine stanovništva Europe prekomjerno teško ili pretilo”, rekla je članica odbora i potpredsjednica europskih socijalista Biljana Borzan.

Omjer zdravih i štetnih sastojaka

Sustav “Nutriscore” se već koristi u Francuskoj, Belgiji i Španjolskoj, a još nekoliko zemalja čeka odluku Europske komisije. Nutritivna vrijednost hrane ili pića izračunava se uzimajući u obzir omjer sastojaka koje bi trebalo manje konzumirati (kalorije, zasićene masti, šećeri, soli) i onih koje su zdraviji (vlakna, bjelančevine, orašasti plodovi, voće i povrće), putem algoritma koji su razvili nezavisni stručnjaci.

“Proizvođači i trgovci hranom u zemljama koje koriste sustav su se uključili u projekt kako bi pokazali brigu za javno zdravlje i društvenu odgovornost. Moj cilj je da se ovaj ili sličan sustav počne upotrebljavati i u Hrvatskoj kako bi se popravila zdravstvena slika društva, koja je u nekim segmentima vrlo zabrinjavajuća. Porezna presija nije jedini način da se to postigne. U tom smjeru planiram razne aktivnosti i inicijative u Europskom parlamentu te Hrvatskoj”, najavila je Borzan.

Povratak na Net.hr