Kako postati fleksibilniji čak i u srednjim godinama života

'Nikad u životu nisam mogla sagnuti se i dotaknuti prstima pod, barem ne dok su mi noge ravne.

16.12.2013.
8:48
VOYO logo

Bez obzira koliko nedostaje da bi se prstima dotaknuli nožni prsti, za razvijanje fleksibilnosti nikad nije kasno.

Istezanje uvijek radimo u skladu s našim mogućnostima, a ako smo redoviti, s vremenom ćemo dobiti i na boljoj gipkosti pojedinih dijelova tijela. Sama motivacija i odluka da krenete raditi na svojoj gibljivosti donijet će puno koristi Vašem tijelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istezanjem se poboljšava izvedba pokreta i smanjuje rizik od povreda, smanjuje se bol u mišićima i poboljšava držanje, istezanje pomaže bolnosti donjeg dijela leđa, povećava se protok krvi i opskrba tkiva hranjivim tvarima, poboljšava se koordinacija.

Pregršt koristi

Nedavna američka istraživanja tvrde da istezanje prije vježbanja ne jamči nikakvu zaštitu protiv akutnih ozljeda kao što su uganuća, međutim, istezanje je još uvijek vrlo važno za opću gipkost i može pomoći da se izbjegnu bolni kronični zdravstveni problemi koji mogu nastati zbog kronično stegnutih mišića i vezivnog tkiva. Ljudi koji se aktivno bave sportom, istezanjem prije vježbanja sprečavaju moguće ozljede. Kod redovitog istezanja mišića povećavamo raspon pokreta što nas čini snažnijima i spretnijima. Istraživanja pokazuju da istezanje nakon vježbanja iz mišića istiskuje mliječnu kiselinu i nakupljen metabolički otpad. Kad mišiće postupno istežemo kroz potpuni raspon pokreta otvaramo tjelesne kanale, potičemo cirkulaciju i učinkovit prijenos hranjivih tvari te brzo izlučivanje otpadnih tvari iz tkiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istezanje će također povećati i količinu sinovijske tekućine (prirodno tjelesno ulje koje podmazuje zglobove) u zglobovima i zglobnim čašicama što će ih održati zdravima i pomoći im u nesmetanim kretnjama.

Nikad naravno nije kasno neke stvari promijeniti i započeti činiti nešto kako biste pomogli sebi, svojem tijelu, i što je najvažnije, kako biste održali vlastito zdravlje na što boljoj razini. Višesatno sjedenje u uredu i manjak kretanja, manifestiraju se u obliku bolova u leđima, vratu i općenitom slabosti tijela. U osvještavanju tog problema pomoći će vam svakodnevno istezanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istezanje je jedina tjelesna aktivnost za koju ne morate biti u kondiciji, zato uvedite ga u svoju svakodnevicu, osobito je važno tokom radnog vremena odvojiti trenutak da napravite 'higijenu' svoga tijela.

Bez redovitog istezanja zglobovi gube savitljivost i postaju nesposobni za izvođenje svih vrsta pokreta. Istezanje je također izvrstan način za opuštanje i smanjenje stresa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I vježbe snage

Osim vježbi fleksibilnosti, moram naglasiti važnost i vježbi snage. Nakon 30. godine postepeno gubimo mišićnu masu, a vježbama snage održavamo gustoću kostiju i poboljšavamo metabolizam, a time smanjujemo rizik od osteoporoze. Važno je održavati stabilnost našeg tijela koja će omogućiti lakoću izvođenja nekog pokreta, kretanja. Ako imamo stabilizaciju, mogućnost nekih oštećenja je daleko manja.

Aerobne vježbe i razumni ciljevi

Važnost aerobnih vježbi je također važna, kao hodanje (šetnja) jer tako još više unapređujemo kvalitetu života odnosno vitalitet cjelokupnog organizma i razinu energije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za kraj samo je potrebna motivacija. Nemojte sebi postavljati previsoke ciljeve. Ostati u dodiru sa samim sobom pomaže u održanju zanimanja za vježbanje. Program vježbanja nadograđujte postupno, tako da s vremenom postane sastavni dio vašega svakodnevnog života.

Odgovorila:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POLIKLINIKA ZA FIZIKALNU MEDICINU I REHABILITACIJU I FIZIKALNU TERAPIJU SREMAC BOHAČEK EDE MURTIĆA 2 ZAGREB TEL: 66 99 273

FNC 18
Gledaj uživo 13.srpnja
VOYO logo