Ne nasjedajte na poruke na pakiranjima hrane – naučite što zapravo znače!

Iako natpisi na hrani mogu zvučati primamljivo i obećavajuće, istina je da možda jedete puno više šećera, soli i masti nego što mislite. Evo koji natpisi na hrani najčešće navode na krivi zaključak.

Bez kolesterola

Kolesterola ima samo u proizvodima životinjskog podrijetla, ali ova etiketa često se stavlja na hranu biljnog porijekla koja ga ne sadrži. S druge strane, mnoga ‘brza hrana’ je prirodno bez kolesterola, ali to ne znači da je zdrava za srce.

Jedite manje prerađenih ugljikohidrata i šećera, koji su glavni krivci za bolesti srca.

Prirodni zaslađivač

Ne sadrži loše šećere poput visokofruktoznog kukuruznog sirupa (HFCS). No, zaista sadrži puno šećera. A ako jedete puno šećera u bilo kojem obliku, unosite previše kalorija i udebljat ćete se.

Stoga provjerite popis sastojaka i imajte na umu da su kukuruzni sirup, dekstroza, koncentrat voćnog soka sve šećeri te da se ne preporučuje unošenje više od ukupno šest žličica šećera na dan.

Organska hrana

Organska hrana ne znači i manje kalorija. Štoviše, organske grickalice često imaju više kalorija nego standardne.

Iako je zdravo kupovati organsko, najbolje da zaboravite organske grickalice poput čipsa jer je to čisto bacanje novca.

S manjim udjelom masnoća

Proizvođač je izvadio dio masnoća i zamijenio ih nečim drugim, poput šećera. Sastojci koji su dodani su nezdraviji od uklonjenih masnoća.

Umjesto da se bojite masnoća, jedite zdrave masnoće poput onih iz avokada, čokolade i omega-3 masnoća iz ribe.

Dodani vitamini

Iako se čini da su takvi proizvodi zdraviji, istina je da vitamini i minerali koji su izvađeni iz jedne hrane da bi bili dodani u drugu hranu gube na vrijednosti.

Da biste unijeli dovoljno vitamina, minerala i antioksidansa, najbolje je da jedete svježe voće i povrće.

Kalorije po porciji

Iako bi vas to moglo navesti da mislite da je riječ o broju kalorija cijelog pakiranja, to znači upravo to što piše. Stoga pomno proučite etiketu.

Zelena etiketa

Iako dosta ljudi misli da zelena etiketa na hrani znači da je ona i zdravija, u biti zelena etiketa ne znači ništa.

Potpuno ignorirajte ambalažu i boju, bitna je samo etiketa sa sadržajem gdje je sve navedeno. Posebno obratite pozornost na nepoželjne sastojke poput djelomično hidrogeniziranog kokosovog ulja, palminog ulja, biljnih masnoća ili visokofruktoznog kukuruznog sirupa, savjetuje womansday.com.

Povratak na Net.hr