Kako se ne udebljati nakon odrađene dijete

Teškog srca ste se odlučili na dijetu, bili ste dosljedni i držali ste se svoje odluke iako vam je to bilo iznimno teško, no sve se isplatilo kad ste shvatili da ste smršavjeli. No, što sad? Kako izbjeći ponovno debljanje?

Gubitak kilograma samo je pola bitke, dok je druga polovica sačuvati novu kilažu i izbjeći ponovno debljanje. Kad završite s dijetom, obično vam popusti pozornost i počinjete jesti više nego prije. Prvo napravite jednu grešku, pa drugu i ubrzo ponovno imate stare navike i prehrani.

Dolazi do toga da se svi izgubljeni kilogrami brzo vrate, a doda se još poneki. Poanta he da promijenite cjelokupni način prehrane i da bez puno razmišljanja vodite zdrav život, jer svaki dobiveni kilogram nakon održane dijete mnogo je teže skinuti nego što je to bilo prije dijete.

Kako biste sačuvali novu težinu, i dalje morate razmišljati o kalorijama koje unosite u organizam. Da biste sagorjeli samo jednu limenku gaziranog pića potrebno je hodati pola sata, a u suprotnom ćete se svake godine udebljati u prosjeku 4.5 kilograma. No, gdje je tu ostala hrana?

Ako vam je teško skakati po spravama u teretani – hodajte! Prosječna odrasla osoba tijekom jednog dana napravi između 2500 i 3500 koraka. Više od deset tisuća koraka na dan pomaže vam da se osjećate bolje i održavate stečenu kilažu, pa čak i da smršavite.

Pazite kako kupujete. Trgovine posjećujte samo onda kada ste siti, držite se popisa namirnica koje ste si prethodno zapisali i nemojte kupovati one proizvode koji će vas dovesti u iskušenje. I dalje budite svjesni onog što unosite u organizam, baš kao i kada ste držali dijetu. Napravite neki svoj plan prehrane i držite se toga.

Nastavite se mjeriti i vagati, ali nemojte pretjerivati. Jednom tjedno sasvim je dovoljno provjeriti jeste li se počeli debljati. U tom slučaju, bolje je da odmah pripazite što jedete nego da se opustite i prepustite hrani.

Sasvim je u redu da s vremena na vrijeme pojedete nešto što nije strogo preporučljivo, ali držite se malih porcija. U međuvremenu, nikako nemojte preskakati međuobroke, pazite na unos i kvalitetu hrane. Naviknite se voditi zdrav život, ne toliko zbog kilograma, koliko zbog vas samih i vašeg zdravlja.

Povratak na Net.hr