Pravilnik upotrebi kolačića
Portal Net.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

GENIJALAN ZAČIN

KAJENSKI PAPAR: Riznica zdravlja u crvenom prahu koji će pomoći u mršavljenju

Kajenski papar jedan od najpopularnijih je začina u svijetu. Sadrži mnoge vitamine, minerale i komplekse radi kojih je odličan za uvrstiti u svakodnevnu prehranu.

Ovaj papar odličan je izvor vitamina i minerala uključujući vitamin A, E, C i vitamine B kompleksa. U njemu se nalaze i mnogi minerali kao što su beta karoten, kalcij i kalij. Kajenski papar ili čili radi se od fino mljevenih ljutih papričica.

Pozitivna svojstva kajenskog papra

Kajenski papar se od davnina stavlja se u mnoga jela i umake, a za dobivanje okusa potrebna je zaista mala količina. Preporuča se u količini od pola žličice po jednom obroku. Odavno se cijeni i u ayurvedskoj medicini, a koristio se kako bi se spriječilo prejedanje. Čili je vrlo lako uvrstiti u svakodnevnu prehranu, a donosi niz prednosti za zdravlje.

Djeluje antiupalno

Ljut okus papričica dolazi iz sastojka kapasaicina. On u sebi ima moćno antikancerogeno djelovanje te smanjuje rizik od nastanka raka pluća, prostate i gušteraće. Uz to ima i jaka antiupalna svojstva jer kapsaicin snažno blokira supstanciju P koja je povezana s upalnim procesima u organizmu.

Pun je vitamina

Ovaj crveni papar hrani imunitet beta-karotenom i provitaminom A. Crvena boja papričice svjedoči kako je dobar za organizam. Jedna doza kajenskog papra dnevno dat će tijelu ekstra doze vitamina C i A pa će i time pomoći prevenciji infekcija.

Odličan za mršavljenje i kontroliranje unosa hrane

Kajenski papar može potaknuti rad probavnog sustava. Pokazalo se da je učinkovit u ublažavanju nadutosti, plinova, žgaravice i grčeva na području donjeg dijela trbušne šupljine. Ljut okus ovog papra stimulira apetit i poboljšava probavu te pomaže sagorijevati masti. Pomoći će da se hrana bolje i lakše probavi u crijevima, a to je ključno za dobro zdravlje organizma. Osim toga, ubrzati će metabolizam i pomoći u gubitku kilograma.

Štiti zdravlje srca

Osobe koje pate od povišenog krvnog tlaka mogu se brže riješiti tableta ako povećaju unos kajenskog papra. Pomažu i kod zdravlja srca i krvnih žila. Kad se koristi u prehrani može pomoći prevenciji nakupljanja plaka u arterijama i poboljšati cirkulaciju krvi. Preporuča se koristiti osobama koje imaju problema sa proširenim venama. Potiče zdrav protok krvi u ekstremitetima i ublažava bolove i naticanje.

Pomaže kod dijabetesa

Redovitim unosom kajenskog papra može se spriječiti dijabetes tipa 2. Konzumacijom će se smanjiti potreba organizma za lučenjem inzulina, a time će se i smanjiti razina šećera u krvi nakon obroka.

Recept za čaj s kajenskim paprom

Ovaj napitak odličan je za sve vrste boli, osznaživanje imuniteta ali i kao prevencija i borba protiv prehlada i upala.

Za ovaj čaj bit će vam potrebno:

  • 1,5 litre vode
  • 10 centimetara debljeg korijena svježeg đumbira
  • 2 žličice kukurme u prahu
  • 1/4 žličice kajenskog papra u prahu
  • 2 svježa limuna

Priprema:

U posudu utočite vodu u koju ćete nasjeckati đumbir na deblje šnite, staviti kuhati dok ne zavrije. Poklopite posudu. Kada zavrije, smanjite vatru i stavite da krčka još 5 minuta. U to dodajte kukurmu u prahu i pomiješajte. Posudu i dalje ostavite na blagoj vatri i pustite da sastojci u vodi kipe još 5 minuta. Nakon toga maknite napitak s vatre, u to umiješajte kajenski papar i ostavite da stoji 15 minuta.

Čaj po želji procijedite i dodajte svježe iscjeđeni sok od limuna.

Povratak na Net.hr