Na banane više nikada nećete gledati isto kad saznate što sve mogu

Uvjerit ćete se da je banana prirodni lijek za brojna stanja. Ako je uspoređujete s jabukom, ima četiri puta više bjelančevina, dva puta više ugljikohidrata, tri puta više fosfora, pet puta više vitamina A i željeza te dvostruko više drugih vitamina i minerala. Također je jedan od najboljih izvora kalija.

Energija

Banane sadrže tri prirodna šećera – saharozu, fruktozu i glukozu u kombinaciji s vlaknima. Osiguravaju brzo, dugotrajno i značajno povećanje razine energije.

Znanstvenici su dokazali da samo dvije banane daju dovoljno energije da održite naporni 90-minutni trening. Nije ni čudo da je banana omiljeno voće među sportašima.

Depresija

Tijekom studije provedene na ljudima koji pate od depresije, većina se osjećala bolje nakon što su pojeli bananu. Banana sadrži triptofan, vrstu bjelančevine koju tijelo pretvara u serotonin, koji nas opušta, popravlja raspoloženje i općenito čini sretnijima.

PMS

Zaboravite tablete – jedite banane. Vitamin B6 regulira razinu glukoze u krvi, što utječe na raspoloženje.

Anemija

Banane su bogate željezom pa stimuliraju proizvodnju hemoglobina u krvi i tako pomažu u slučajevima anemije.

Visok krvni tlak

Ovo jedinstveno tropsko voće izrazito je bogato kalijem, a sadrži malo soli, što ga čini savršenim za reguliranje krvnog tlaka. Zato je idealna za smanjenje rizika od visokog krvnog tlaka i moždanog udara.

Mozak

Istraživanje je pokazalo da je voće bogato kalijem idealno za one koji žele povećati sposobnosti mozga. Jedite bananu za doručak, međuobrok i ručak i lakše ćete učiti!

Problemi s probavom

Banane su bogate vlaknima, zbog čega su poželjne u reguliranju normalnog rada crijeva.

Mamurluk

Jedan od najbržih načina da prevladate jutarnji mamurluk je da napravite frape od banane zaslađen medom. Banane će smiriti želudac i uz pomoć meda regulirati razinu šećera u krvi, dok će mlijeko smiriti i hidratizirati cijelo tijelo.

Žgaravica

Banane imaju prirodni učinak protiv kiselina u tijelu. Stoga, ako patite od žgaravice, pjedite bananu kako biste si olakšali simptome.

Jutarnje mučnine

Uzmete li bananu između obroka održat ćete razinu šećera u krvi i izbjeći jutarnje mučnine.

Ugriz komarca

Utrljajte zahvaćeno područje s unutarnjom stranom kore od banane. Tako ćete smanjiti oteklinu i iritaciju.

Živci

Banane su bogate vitaminima skupine B, koji pomažu smirivanju živčanog sustava. Ako ste pod velikim stresom na poslu, pa često posežete za nezdravim grickalicama, trebate uvesti kontrolu razina šećera u krvi na način da svaka dva sata pojedete namirnicu bogatu ugljikohidratima.

Čir

Banane su često na jelovniku osoba s crijevnim poremećajima jer su mekane i glatke teksture. To je jedino sirovo voće koje možete jesti bez bojazni da ćete pogoršati stanje. Također neutralizira prejaku kiselinu i smanjuje nadraženost.

Visoke temperature

Brojne kulture vide bananu kao voće za hlađenje. Na Tajlandu, primjerice, trudnice jedu banane kako se beba ne bi oridla s visokom tjelesnom temperaturom.

Povratak na Net.hr