Kad snažnog i stabilnog muškarca uhvati panika

Što da radim pri napadu panike? Dođe mi tako, nenadano. Otac sam dvoje djece, bavim se stresnim poslom. Uvijek sam o sebi mislio da sam snažan i stabilan. I sad odjednom pucam. Sramim se o tome pričati sa ženom. Molim vas za savjet. Kod psihologa nisam išao. Boris.

Borise,
napadi panike i anksioznost mogu se pojaviti i kod snažnih i stabilnih osoba, to nije nikakav pokazatelj slabosti, nego vam tijelo samo signalizira da postoji neki unutarnji konflikt (problem) koji ste zanemarili. Ili je općenito previše stresa u vašem životu koji ne rješavate.

Bitno je da se povjerite nekoj bliskoj osobi ili da odete na razgovor kod terapeuta jer ćete si na taj način puno olakšati.

U napadu panike dolazi do izlučivanja velike količine adrenalina, koja dovodi do svih tih neugodnih tjelesnih simptoma koje osjećate.

Prilikom napada je dobro pokušati promijeniti položaj tijela, ako sjedite ustanite i sl., i usmjerite koncentraciju na nešto drugo (disanje, brojanje…). Bit preusmjerene pažnje je da ne produbljujete misli o strahu koje su povezane s vašim stanjem.

Razgovor s terapeutom bi vam dugoročno pomogao da riješite probleme, tj. nagomilani stres koji dovodi do napada.

Iva Stasiow, dr.med.
dipl. psihoterapeut

CENTAR ZA PSIHOLOŠKO SAVJETOVANJE
Martićeva 67/3, Zagreb
mob 0912219550 tel 015612251

http://www.psihonet.net/

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr