U Japanu

JUHOM DO SIGURNOSTI U PROMETU: Starijim vozačima nude jeftiniji obrok ako vrate vozačke

Japanska policija starijim vozačima nudi popust na juhu od rezanaca ukoliko dobrovoljno vrate svoje vozačke dozvole, obećavajući im jeftiniju ramen juhu u zamjenu za veću sigurnost prometa.

“Nemoralna” ponuda stigla je nakon niza automobilskih nesreća s fatalnim ishodom što su ih prouzročili vozači stariji od 75 godina, a u Japanu ih je oko 4,8 milijuna.

Nadajući se da će među japanskim seniorima prevagnuti želja za finim i jeftinijim obrokom, policija u središnjoj prefekturi Aichi u petak je vozačima iznad 75. ponudila popuste u lokalnom lancu restorana.

Predaju vozačku, a dobiju potvrdu za hranu

Stariji vozači koji odluče predati vozačke dozvole od policije će dobiti potvrdu koju će predočiti kada budu naručivali obrok od rezanaca i pritom dobiti popust od 90 jena.

Prošli mjesec u Yokohami je poginuo šestogodišnji dječačić, a 11 osnovnoškolske djece je ozlijeđeno kada ih je osamdesetsedmogodišnji vozač kombijem ‘pokupio’ pred osnovnom školom.

BIOLOŠKI UČINAK TRAUMI: Stresne situacije u djetinjstvu ubrzavaju starenje odrasle osobe

U ožujku su u Japanu uvedene nove provjere, odnosno kognitivni testovi za vozače koji su navršili 75, a žele produljiti vozačku dozvolu.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr