Za početak

JOŠ JE GORE NEGO ŠTO SE MISLILO: Evo zašto biste odmah trebali prestati pušiti u svom domu

Duhanski dim zadržava se u kući čak duže od šest mjeseci od posljednje zapaljene cigarete, pokazala je nova studija.

Čak i kad prestanete pušiti, kancerogene tvari iz duhana zadržavaju se u namještaju, zidovima i tepisima, piše Medical Xpress.

Osim toga, svi ukućani, bilo da su pušači ili ne, u svom organizmu imaju povišenu razinu opasnih kemikalija, dugo nakon što je u njihovom domu posljednji put zpaljena cigareta.

Stručnjaci sa San Diego State University smatraju da ova otkrića mogu biti upozorenje pušačima kako je njihova navika štetna i za njihove bližnje.

U kući ostale otrovne kemikalije

Profesor Georg E. Matt, psiholog i voditelj studije, s kolegama je ispitao 90 pušača koji su tijekom studije obećali da će prestati pušiti.

Tijekom šest mjeseci, stručnjaci su povremeno obilazili domove pušača i uzimali uzorke sa zidova i vrata kuće, uzorke prašine s podova, kao i uzorke urina i bris kože od ukućana.

PRERANA SMRT: Predugo spavanje i sjedenje štetni kao pušenje ili alkohol

Analizirajući materijal, tražili su prisustvo bilo kakvih kemikalija koje se povezuju s duhanom, kao što su nikotin, kotinin i moćni kancerogen NNK.

Samo osam posto ispitanika uspjelo ostaviti cigarete, ali u njihovim domovima je razina kemikalija koje se povezuju s duhanom, ostao viši u odnosu na kuće nepušača i to tijekom cijelog istraživanja.

Podsjetnik na ovisnost

Istraživače su najviše zabrinuli uzorci prašine s poda: razina nikotina i NNK je bila nepromijenjen tijekom svih šest mjeseci, iako su vlasnici prestali pušiti.

“Možda možete ostaviti cigarete i postati nepušač, ali u vašem domu ostaje naslijeđe duhanskog dima”, kaže Matt.

On čak špekulira da su čestice koje ostaju iza duhanskog dima jedan od razloga zbog kojih je tako teško ostaviti pušenje. Samog mirisa se teško osloboditi i on bivšeg pušača podjeća na njegovu ovisnost.

STVARAJU LOŠE NAVIKE: Pušenje elektronske cigarete potiče prelazak na prave

“Dok pokušavate ostaviti cigarete, prvo prestanite pušiti u kući. Vaši prijatelji nepušači će vam biti zahvalni, a spriječit ćete i gomilanje opasnih čestica u vašem domu”, pojašnjava Matt.

Povratak na Net.hr