JEDNI SU VJEŠTIJI

JESU LI BOLJI ŽENSKI ILI MUŠKI KIRURZI? Nakon ovoga ćete pažljivije birati u čije se ruke prepuštate

Ako se nađete u nezavidnoj situaciji da morate na operaciju, sigurno želite biti u najboljim rukama pa pažljivo birate kojemu ćete kirurgu dati povjerenje. Je li ikad na vašu odluku utjecao spol doktora?

Mnogi nekako smatraju da su muški liječnici stručniji i spretniji, ali posljednje istraživanje otkrilo je sasvim suprotne rezultate. Naime, ženski kirurzi imaju manju stopu smrti tijekom operacije.

Zaključak je studije da su žene u tom pogledu vještije, preciznije slijede upute i imaju bolje komunikacijske vještine s ostatkom tima. Tako pacijneti koje operiraju žene imaju 12 posto manji rizik od komplikacija i smrti na operacijskom stolu.

OPERACIJA JE TRAJALA 11 SATI: Kirurzi uspješno razdvojili sijamske blizanke koje su bile spojene glavama

Na temelju analize 104.630 pacijenata i 3314 kirurga istraživači su zaključili kako je razlika u spolu doktora vrlo mala, ali postoji. Dakle, na svakih 230 operacija bila je jedna smrt više u rukama muških kirurga.

Ipak, nakon njihovih operacija bilo je manje komplikacija poslije i manje potrebe za ponovnim vraćanjem u bolnicu. Bilo kako bilo, postoje dokazi da se ženski kirurzi više posvećuju pacijentu i manje su skloni rizicima. Također će prije upitati za savjet ostale članove tima pođe li štogod po zlu.

Autori studije kažu kako su to ipak relativne stvari i da ne postoji pravilo, tako da se ne bojite ishoda operacije ako dobijete muškog kirurga, piše Daily Mail.

Povratak na Net.hr