Treba pratiti ritam

JEDVA STE DOČEKALI KRAJ RADNOG TJEDNA? Evo zašto ste vikendom najumorniji

Iako ga mnogi smatraju dobrodošlim za kraj napornog tjedna, liječnici upozoravaju na loše efekte koje može izazvati dugo spavanje vikendom.

Istraživači sa Sweden’s Karolinska Institute tvrde da se dugo spavanje subotom i nedeljom poigrava prirodnim ritmom organizma i čini da se osjećamo umorno i iscrpljeno, piše Independent.

Psihologinja Susanna Jernelov je izjavila: “To se djelomično događa zbog našeg biološkog ritma, tako da kada dugo spavamo, u našem organizmu se događa jet-lag”.

“Ako ste tijekom tjedna ustajali rano, dugo spavanje vikendom može poremetiti vaš biološki ritam. Trebali biste se pridržavati istog ritma, što naravno ne važi za sve ljude, pojasnila je.

DRUŠTVENI JET LAG: Duže spavanje vikendom može biti ubitačno

Njene tvrdnje podržao je psiholog Bjorn Bjorvatn sa Sveučilišta Bergen u Norveškoj.

Šteti kolesterolu i mršavljenju

“Vikendom bi trebalo odlaziti na spavanje i ustajati u isto, ili bar približno vrijeme kao i ostalih dana. Ako ustanete oko podneva vikendom, ili kada imate slobodan dan, vašem ritmu će biti potrebno neko vrijeme da se privikne”, kaže Bjorvatn.

Unatoč tome što su jesen i zima vrijeme kada nam se najviše ostaje u krevetu, doktor Bjorvatn navodi da je to upravo najvažnije vrijeme u godini kada se treba pridržavati normalne rutine spavanja, zbog općeg zdravstvenog stanja.

Studija koja je prošle godine objavljena u Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism povezala je dugo spavanje vikendom s povećanim rizikom od dijabetesa i srčanih bolesti.

OPASNOST Doktori otkrili da dugo spavanje vikendom uzrokuje moždani kod žena?!

Istraživanje je otkrilo povezanost između promjene u dužini spavanja i promjene u testiranim rezultatima krvi, gdje je pronađena visoka razina masti triglicerida i niska razina ‘dobrog’ kolesterola.

Tijekom istraživanja, oni koji su mijenjali svoj obrazac spavanja vikendom bili su izloženi većem riziku od debljine.

Povratak na Net.hr