MOŽE NAPRAVITI ŠTETU

JE LI PAMETNO UZIMATI SODU BIKARBONU ZA ŽGARAVICU? Farmaceut otkriva tko ne bi smio posezati za ovim lijekom

Soda bikarbona najpoznatiji je kučni “lijek” za žgaravicu. Mnogi misle kako je potpuno sigurno uzimati je na svaki znak kiseline u želudcu. Je li doista? Farmaceut je rekao svoje stajalište.

Natrijev bikarbonat ili soda bikarbona lako je dostupan i prodaje se u svakoj trgovini ili ljekarni na svijetu, a široko se primjenjuje u hitnim službama kao intravenozna otopina. Ipak, najviše se koristi kao kućni lijek za žgaravicu. Iako je primjena sode u većini slučajeva bezazlena, pacijenti koji troše lijekove trebali bi se posavjetovati s liječnikom.

“Budući da je alkalna, soda bikarbona može pomoći neutralizaciji kiseline u želudcu. Ali provjerite sa svojim liječnikom ili ljekarnikom kako biste bili sigurni da ne dolazi u interakciju s drugim lijekovima koje uzimate”, kaže farmaceut Colin Dougall.

Soda bikarbona kao lijek za vaginalne probleme? Da, dobro ste pročitale i zapravo je jako jednostavno

Alternativno možete probati lijek koji ima isti neutralizacijski učinak (postoje i drugi proizvodi koji zapravo smanjuju proizvodnju kiseline). Ako problemi sa žgaravicom traju dulje od dva tjedna, to je znak da je uzrok vjerojatno nešto drugo i potrebno je učiniti određene pretrage, piše Daily Mail.

Povratak na Net.hr