Pravilnik o upotrebi kolačića
Portal Net.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

Pravilo 10 sekundi

JAKO OPASAN MIT U KOJI SVI VJERUJEMO: Pravilo ’10 sekundi’ potpuna je laž

Mnogi od nas vjeruju u takozvano pravilo ’10 sekundi’, odnosno da hranu koja je pala na pod možemo pojesti ukoliko nije ondje dugo ostala.

Međutim, stručnajci upozoravaju kako hrana koja je samo dotaknula pod nije niti malo bezazlena za naše zdravlje, piše Daily Mail.

Osobito upozoravaju na bakterije poput E. coli i salmonele koje se u trenutku zalijepe za hranu, bez obzira koliko je brzo vi podgnuli.

ODVRATNO: Svaka četvrta kockica leda u barovima i restoranima sadržava fekalne bakterije

Istraživanje je pokazalo kako bi 37 posto ispitanika pojelo hranu koja im je pala na kuhinjski pod, dok bi je 38 posto podiglo i s poda dnevne sobe, a potom pojelo.

Zabrinjavajuće je i što je četvrtina ispitanih priznalo kako svoj dom čisti tek onda kada se počnu širiti neugodni mirisi, a 59 posto je kazalo kako su mrlje i nečistoće vidljive čak i nakon ‘čišćenja’.

BAKTERIJE U PROBAVNOM SUSTAVU: Signaliziraju mozgu da je dosta hrane

Stručnjakinja za higijenu, Lisa Ackerley, tvrdi kako su najgore bakterije u našim domovima, poput E. coli i salmonele, ujedno i ‘tihe ubojice’. Nisu vidljive golim okom niti ih možemo namirisati. Razmnožavaju se nevjerojatnom brzinom. U roku od sedam sati od jedne nastane nekoliko milijuna bakterija.

Povratak na Net.hr