banner

Ne premišljajte se!

JAKO DOBRI RAZLOZI: 7 namirnica koje biste trebali jesti baš svaki dan

Donosimo vam sedam namirnica koje bi se na vašem jelovniku trebale nalaziti svakodnevno, a evo i zašto.

Špinat

Bogat je biljnim vlaknima na bazi omega-3 i folne kiseline, koje pomažu smanjiti rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i osteoporoze.

Preporučena dnevna doza je 1 šalica svježeg špinata ili 1/2 šalice kuhanog .

Zamjene za špinat: kelj, kineski kupus, zelena salata.

Jogurt

Pomaže u jačanju imuniteta i štiti od raka.

Preporučena dnevna doza je 1 šalica jogurta.

Zamjene za jogurt: kefir, soja jogurt

Rajčica

Istraživanja pokazuju da su namirnice bogate likopenom mogu smanjiti rizik od upale mjehura, pluća, prostate, kože, i raka želuca, kao i smanjiti rizik od koronarne arterijske bolesti.

Preporučen dnevni unos je 22 g likopena što iznosi 8 mini rajčica ili čašu soka od rajčice.

Zamjene za rajčicu: lubenica, crveni grejpfrut, japanska jabuka, papaja, guava.

Mrkva

Sadrži karotenoid koji sprečava širenje raka, ali i smanjuje rizik od astme i artritisa.

Preporučen dnevni unos je pola šalice.

Zamjene za mrkvu: slatki krumpir, bundeva, mango, žuta paprika babura.

Borovnice

Najbogatije su antioksidansima. Sprečavaju širenje raka, dijabetes i gubitak pamćenja koji se pojavljuje s godinama. Dobre su i za očuvanje kardiovaskularnog sustava jer sadrže vitamine A i C, a bogate su i vlaknima.

Preporučen dnevni unos je 1 šalica svježih borovnica, ili 1/2 šalice smrznutih ili sušenih borovnica.

Zamjene za borovnice: akai bobice, grožđe, šljive, suho grožđe, jagode.

Crni grah

Sve vrste graha su dobre za srce, ali ništa ne može na mozak toliko dobro utjecati kao crni grah. To je zato što je crni grah pun antocijana, antioksidanasa koji su pokazali poboljšanje funkcije mozga.

Preporučeni dnevni unos je  1/2 šalice.

Zamjene za crni grah: grašak, bob

Orasi

Orasi su bogatiji omega-3 masnim kiselinama od lososa, i sadrže više polifenola od crnog vina.

Preporučen dnevni unos je 1 do 7 oraha.

Zamjene za orahe: bademi, kikiriki, pistacije, lješnjaci.

 

 

StvarUkusa/Magazin.hr

 

Povratak na Net.hr