Jaje je zapravo najjeftinija supernamirnica

Optužba da podižu kolesterol je kleveta. Iako se dosad upozoravalo da ne valja pretjerivati s jajima, stručnjaci kažu da je za zdravlje vrlo korisno jesti jedno jaje dnevno.

Znanstvenici su objavili da bi se jaje moglo nazvati “superhranom” zato što može pomoći zdravlju i borbi protiv pretilosti, piše Večernji list. Naime, nutricionisti kažu da su jaja jedno od najhranjivijih prehrambenih proizvoda današnjice te preporučuju konzumaciju jednog po danu.

Rezultati istraživanja oslanjaju se na 71 istraživanje o nutritivnim sastojcima jaja i njihovoj ulozi u dijeti. Očito je da je jaje, iako ima malo kalorija, bogato nutrijentima koji su ključni za zdravlje, a to su posebno vitamin D, vitamin B12, selen i kolin.

Među hranom bogatom proteinima, jaje je najbogatija mješavina esencijalnih aminokiselina, ključnih za djecu, adolescente i mlade osobe budući da je ravnoteža ovih tvari ključna za ispravan rast i razvoj. Jaje sadrži visoke razine antioksidansa što znači da može čak spriječiti makularnu degeneraciju, glavni razlog sljepoće zbog starosti.

“Jaje toliko pridonosi zdravlju da nije pretjerivanje nazvati ga “superhranom”. Jaja su hrana možda najbogatija nutrijentima,” kaže dr. Carrie Ruxton, nutricionistica i autorica izvještaja.

I samo jedno jaje priuštit će vam 20 posto preporučene doze vitamina D, a manjak vitamina D povezan je s čitavim nizom medicinskih problema.

Jaje može odigrati i važnu ulogu u dijeti i gubitku kilograma, budući da srednje jaje ima manje od 80 kalorija.

Prethodni članak:

arti-201001140078006

Povratak na Net.hr