Pravilnik upotrebi kolačića
Portal Net.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

Jedite ih – štite od UV zraka!

Ekstrakt jagode štiti od štetnog ultraljubičastog zračenja, povećavajući otpornost kože i smanjujući oštećenje DNK, pokazalo je novo istraživanje.

Talijanski i španjolski znanstvenici su kulturama stanica ljudske kože (fibroblasti) dodali ekstrakt jagode u različitim koncentracijama (0,05; 0,25 i 0,5 mg/ml). Kulture stanica kože su tada izložene ultraljubičastom zračenju koje se može usporediti s 90-minutnim boravkom na podnevnom suncu francuske rivijere. Jagode zaista štite, objavili su u najnovijem izdanju Journal of Agricultural Food Chemistry.

Koje molekule daju jagodama fotozaštitna svojstva?

Znanstvenici pretpostavljaju da je riječ o antocijaninima, pigmentima koji daju lišću, cvijeću i voću specifičnu boju. Ovi spojevi imaju važna protuupalna i anti-kancerogena svojstva.

Stručnjaci se nadaju kako će njihovo otkriće doprinijeti stvaranju fotozaštitne kreme napravljene od jagoda.

Povratak na Net.hr