TAKO JEDNOSTAVNO

JAČA OD KOFEINA, BRIGA… Teško vam je zaspati? Jednostavna vježba uspavat će vas bolje od tableta

Vježba disanja i osjeta bolja je od tableta za spavanje.

Izbjegavajte sve što sadrži kofein poslije 16 sati sati (ili čak i ranije), večerajte lagano, dva sata prije odlaska u krevet izbjegavajte sve elektroničke uređaje jer umjetno svjetlo monitora remeti unutarnji sat… Savjeta kako lakše usnuti je mnogo, no psihologinja specijalizirana za probleme spavanja tvrdi da je dovoljna ova mentalna vježba koja će vas prirodno uspavati.

Dr. Carmel Harrington objašnjava kako je za lakši san dovoljno koncentrirati se na osjete.

Prvo, sjednite u krevetu i usredotočite se na disanje. Udahnite jednom i izdahnite dvaput. Nakon što vam se disanje smirilo, usredotočite se na tri osjeta – npr. osjećaj madraca pod stražnjicom, plahte na koži i vaše narukvice.

Briše brige

Kako objašnjava dr. Harrington, tako ćete odvući um od frustracija i misli koje vam ne daju spavati i istodobno izmoriti mozak.

Potom, savjetuje Harrington, usredotočite se na tri stvari koje možete čuti – promet, šuštanje zavjesa…

“Tada otvorite oči i pogledajte po sobi. To će biti teško, obzirom na mrak, no probajte nabrojati tri stvari koje vidite. Potom zatvorite očli i vratite se na prvi korak – disanje”, kaže dr. Harrington, prenosi Daily Mail.

Usredotočite li se na okruženje, oslobodit ćete se briga zbog kojih ostajete budni. “Umjesto da se pitate zašto sam ovo napravio ili što me čeka, razmišljate o trenutku. Dvaput izdišući na svaki udah usporavate disanje i puls što olakšava spavanje”, zaključuje.

Povratak na Net.hr