Izvori dragocjenog vitamina B12

Ako ste vegetarijanac i ne jedete meso, omlet sa sirom ili čaša mlijeka nekoliko puta tjedno podići će razinu vitamina B12 u vašem organizmu. Mesojedi će ovaj vitamin naći lakše. Pogledajte gdje i zašto.

Vitamin B12 iznimno je važan za proizvodnju crvenih krvnih stanica i DNA, te za održavanje zdravlja živčanog sustava. Nalazi se u mesu, peradi i mliječnim proizvodima, a s obzirom da je široko dostupan, nedostatak ovog vitamina nije toliko česta pojava, piše Ordinacija.hr.

No neki su ljudi pod većim rizikom; posebice vegetarijanci, vegani i oni koji pate od anemije. Rizik do manjka vitamina B12 povećava se s godinama – oko 15 posto osoba starijih od 65 godina pati od nedostatka ovog vitamina. Najčešći simptomi nedostatka vitamina B12 su gubitak pamćenja, problemi s ravnotežom, nesiguran hod, ili depresivna raspoloženja i razdražljivost. Možete osjetiti i otupljenost, ukočenost ili osjećaj lupkanja u rukama, nogama i stopalima, te umor i gubitak apetita.

Nedostatak se može ustanoviti i analizom krvi, no možda će biti potrebna dodatna testiranja. Ukoliko rezultati pokažu da vašem organizmu manjka vitamin B12 potražite namirnice koje njime obiluju:

1. Meso i perad.
Piletina i goveđa jetra posebno su bogati vitaminom B12. Ako niste skloni jedenju jetre, pileća će prsa zadovoljiti dnevne potrebe vašeg organizma za ovim vitaminom.
2. Jaja i mliječni proizvodi.
Ako ste vegetarijanac i ne jedete meso, omlet sa sirom ili čaša mlijeka nekoliko puta tjedno podići će razinu vitamina B12 u vašem organizmu.
3. Proizvodi sa dodacima.
Vegani i osobe koje ne uopće ne jedu proizvode životinjskog porijekla, pod veći su rizikom za nedostatak vitamina B12. Stoga trebaju potražiti hrana koja sadrži dodatke ovog vitamina – primjerice, neke žitarice i muesle, te proizvodi od soje koji su pojačani vitaminima.

Ako promjena prehrambenih navika nije dovoljan korak, razmislite o uzimanju suplemenata u obliku tableta. Također, nakon jela nemojte koristiti antacide – lijekove koji neutraliziraju želučanu kiselinu – jer mogu poremetiti način na koji vaš organizam apsorbira vitamin B12.

Povratak na Net.hr