Namirnice od kojih ćete se se usmrditi i izgubiti prijatelje

Postoje namirnice od kojih se jednostavno jače 'osjetimo'. Po ljeti, kad se ionako često borimo s neugodnim mirisima, ne treba nam njihov pojačivač u obliku hrane.

22.7.2014.
10:33
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Znate li onaj osjećaj kad se vozite javim prijevozom i odjednom osjetite miris pokvarenih jaja? Stanicu za stanicom ljudi se izmjenjuju, no miomiris ne jenjava. Sve ljuće pogledavate u smjeru preostalih putnika i tražite mjesto na koje biste se sakrili ili otvoreni prozor kroz kojeg biste mogli gurnuti glavu. I u jednom trenutku, već potpuno očajni, nonšalantno i diskretno spuštate glavu prema svojem pazuhu, kad vas pogodi... uzrok tog smrada ste - vi! A dan ste proveli u klimatiziranom uredu, nakon što ste se jutor istuširali. I niste se uopće znojili tijekom dana.

Činjenica je da ono što ste pojeli može direktno utjecati na vaš miris, a da ne govorimo o zadahu. Znanstveno gledajući, sve se svodi na način na koji vaše tijelo metabolizira smrdljive spojeve sumpora koji se nalaze u mnogim namirnicama, kao što su češnjak, kumin i šparoge. I dok preuzimanje mirisa luka nakon konzumacije nije novost, smrad urina nakon konzumacije šparoga nije poznat svima i vjerojatno dosad niste nikad shvatili kako neke namirnice mogu utjecati na vas.

Ako planirate prvi sastanak s osobom koja vam je već dulje vrijeme 'napeta', razgovor za posao ili jednostavno dulji dan u javnosti, ne bi bilo loše da ovu hranu izostavite s jelovnika. A ako je stvarno nikako ne možete izbjeći, saznajte i kako možete kamuflirati svoje mirise.

Crveno meso

2006. godine češki su znanstvenici pokupili uzorke mirisa od vegetarijanaca i muškaraca koji jedu meso. Zatim su pitali grupu žena da identificira najjači miris, na temelju više činjenica. S velikom prednošću, "pobijedili" su vegetarijanci čiji su tjelesni mirisi bili puno privlačniji od muškaraca koji jedu meso.

Potpuno rješenje ovog problema bilo bi da izbacite crveno meso sa svojeg menija. No ako vegetarijanski stil života nije za vas, pokušajte bar smanjiti s unosom mesa i poveećati broj obroka koji sadrže povrće i ribu.

Curry i kumin

Iako ovi začini kod nas nisu jako popularni, postaju sve više i više, a tako će se i osjetiti među ljudima. Arome koje ovako jaki začini sadrže udomaćit će se u vašim porama i 'krčkati' u njima danima. Vi odlučite je li ijedan obrok vrijedan toga?

Čak i mala količina kumina bit će dovoljna za dugotrajnu borbu s vlastitim smradom, zato probajte kardamom - začin čije egzotične i aromatične sjemenke brzo napuštaju vaše tijelo, ostavljajući za sobom tek osjećaj svježine.

Češnjak

Smrad češnjaka lebdjet će oko vašeg tijela još dugo nakon konzumacije zbog alicina, vrlo zdravog sastojka čiji se miris oslobađa prilikom rezanja češnjaka. Alicin se brzo nakon konzumacije razgrađuje i pretvara u druge supstance zbog kojih se bakterije miješaju sa šećerom, što dovodi do jakog mirisa. No ako ste primjerice na sastanku, te i vi i partner jedete češnjak, manje ćete osjetiti i svoj i njegov miris.

Ako vam ipak pazusi počnu ozbiljno smrdjeti, premažite ih s blazinicom natopljenom jabučnim octom i to bi vas trebalo ostaviti bez smrada ostatak dana.

Šparoge

Zreli smrad šparoga otpušta se na naizgled beznačajan način, no ako dijelite kupaonu s nekim tko ih se najeo, svakako ćete ih osjetiti. Naime zbog šparoga se mijenja miris urina jer se sumporni merkanplant sastojci razgrađuju u probavnom traktu. Ako slučajno ne osjetite jaki miris urina nakon što ste se najeli fritaje od šparoga, to samo upućuje na činjenicu da vaše tijelo ne posjeduje enzime koji razbijaju merkaptan.

Ako se bojite da ćete zasmrditi mali uredski wc, pokušajte naći ukusnu zamjenu za šparoge. Paprike pečene na žaru dosta su slične, a sa sobom ne nose nuspojave.

Kupusasto povrće (brokula, kupus i kelj pupčar)

Djeca diljem svijeta obično s gnušanjem gledaju na ovo povrće puno sumpora, koje obiluje važnim hranjivim sastojcima i antioksidansima koji pomažu tijelu da se oslobodi toksina i kancerogenih stanica. No to isto povrće odgovorno je i za neke izrazito jake mirise. Sumpor u hranu i inače uzorkuje onaj famozni miris pokvarenih jaja, a kupusasto povrće obiluje njime.

Ova vrst povrća od iznimne je važnosti za zdravlje, pa je nipošto nemojte izbjegavati ili pokušati zamijeniti s nečim (budući da je to nemoguće). Uživajte u ovim namirnicama u miru svojeg doma i kad nemate goste, a malo možete ublažiti nadolazeći smrad pripravljajući ih na pari.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali