IMAO JE MOŽDANI UDAR

IZAZOV GA ZAMALO UBIO: Mladić dovezen na Hitnu u teškom stanju. Nisu znali što mu je – a onda su pogledali video

Dijelovi mozga su mu krvarili, proširujući ga unutar lubanje do te mjere da su kirurzi morali uklanjati dijelove lubanje kako bi ublažili pritisak na mozak

Muškarac koji je progutao osam mjerica dodatka u prahu prije vježbanja u teretani morao je potražiti hitnu medicinsku pomoć nakon što mu je mozak počeo oticati prema lubanji – uslijed krvarenja.

Youtuber Bernard Hsu, koji dijeli videozapise temeljene na stvarnim pričama pacijenata, objavio je objašnjenje o tome što se dogodilo 25-godišnjem tiktokeru koji je “zaprimljen na Hitnu pomoć u nesvijesti” nakon što se predozirao prije treninga.

Hsu je rekao da je mladić – u videu nazvan “JA” – fitness tiktoker koji je nedavno saznao za “novi trend u kojemu ljudi ubacuju prah izravno u usta, bez vode, kako bi ga tijelo probavilo što je prije moguće”.

“Jasno je da su ovo bile gluposti namijenjene senzacionalizaciji nepotrebne klase dodataka, ali JA je bio odlučan”, nastavio je Hsu. “Namjeravao je progutati prah na suho prije treninga za video koji će objaviti i dobiti 100.000 sljedbenika.”

Mislio je da će biti ‘smiješno’

Prema Bernardovim riječima, JA je u početku pokušao progutati dvije lopatice i “osjećao se kao da se guši”, ali bio je zadovoljan koliko je lajkova i novih sljedbenika stekao nakon što je objavio video. Potom je tiktoker pristao na četiri mjerice, ali nakon ovoga poteza osjetio je “trenutno žaljenje”.

“Smatrao je da bi bilo smiješno za objavu kada bi ovaj izazov ‘začinio’ s još četiri mjerice prethodno pomiješane s vodom. U međuvremenu je video pratio njegovo spremanje za odlazak na trening”, opisao je Hsu.

STUDENT (21) PRETRPIO SRČANI ZASTOJ: Vjerojatno će trebati i transplantaciju bubrega, a sve zbog – energetskih pića

JA je otišao u teretanu, gdje se počeo osjećati loše, a Hsu mu je objasnio da je prije treninga bio napunjen kofeinom, kreatinom i “mješavinom fokusirane energije” od “raznoraznih stvari”. Počeo se znojiti i, prije nego što je krenuo dizati utege, osjećao se “nervozno”, dok mu je srce počelo ubrzano kucati, a oči su mu se ispupčile – prije “trenutne glavobolje”.

Kada ga je majka odvela na Hitnu, liječnici nisu imali pojma da je muškarac progutao toliku količinu praha, koji se inače uzima kao dodatak treninzima – sve dok majka nije izvukla telefon i vidjela njegov TikTok video.

YouTube

Mozak dospio u fazu udara

Liječnici su utvrdili da je mladić imao povišeni krvni tlak i da mu je srce kucalo “nepravilno” te da mu je jedna zjenica veća od druge – jer, logično, očima upravlja mozak, a ne srce. Nalazi su sugerirali da su dijelovi JA-ova mozga krvarili, proširujući ga unutar njegove lubanje.

“Kombinacija ogromnih količina kofeina i beta feniletilamina u osam mjerica prije treninga progutanih odjednom, zajedno s teškim dizanjem, mogla je podići JA-ov krvni tlak toliko visoko da mu je mozak dospio u fazu udara.

Srećom, liječnici su uspjeli spriječiti najcrnji scenarij, a kirurzi su mu uklanjali dijelove lubanje kako bi ublažili pritisak na mozak. Nakon operacije, JA-ovo se stanje konačno “popravilo”, vjerojatno zahvaljujući činjenici da je bio relativno mlad i zdrav – i da je moždani udar očito uhvaćen na vrijeme.

Nakon nekoliko mjeseci rehabilitacije pacijent se uspio oporaviti. Hsu je upozorio da se ova vrsta dodatka u prahu prije treninga koju je koristio JA ne smije uzimati na suho, prenosi LADbible.

Povratak na Net.hr