Kofein ne djeluje jednako na dječake i djevojčice

Znanstvenici s američkog sveučilišta u Buffalu ustanovili su da kofein još od puberteta na muškarce i žene ne djeluje jednako, čak i kad je riječ o sasvim malim količinama.

Utvrdili su da se i nakon konzumacije manje količine kofeina kod dječaka sistolički krvni tlak poveća više nego kod djevojčica, a puls se češće ubrzava kod muške djece nego kod ženske.

Znanstvenici ne znaju objasniti zbog čega su reakcije na konzumiranje kofeina kod muškog i ženskog spola različite i je li takva reakcija povezana s hormonima, piše Times. Sudionici istraživanja dobili su samo dva miligrama kofeina, što je kap u moru u odnosu na količine energetskih pića s kofeinom koje konzumiraju djeca.

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) 2013. je objavila da će kontrolirati kolika je količina kofeina u pićima namijenjenim mladima. No dosad to nije učinjeno. FDA kofein u pićima smatra njihovim “sastojkom”, a ne stimulansom, s obzirom na to da se dobiva iz zrna kave i lista čajevca. Zbog toga tvrtke ne moraju na etiketama ambalaže s pićem i hranom istaknuti količinu kofeina koju jelo ili piće sadrži. Energetska pića u trgovinama se prodaju kao prehrambeni proizvodi, zbog čega ne podliježu propisima FDA o deklariranju sastava proizvoda.

Rezultati istraživanja objavljeni su u stručnome časopisu Pediatrics.

Povratak na Net.hr