Refleksno ili emocionalno

ISPLAČI SE, BIT ĆE TI LAKŠE: Suze su lijek za dušu, a postoji i znanstveno objašnjenje

Teorija da plakanje može pozitivno djelovati na ljudsko tijelo je u mnogim zemljama općeprihvaćena.

Savjet ‘isplači se, bit će ti lakše’ smo čuli puno puta, ali malo nas se zapitalo postoji li medicinsko objašnjenje koje bi potkrijepilo ovu tvrdnju, piše Psychology Today.

Nakon što cerebrum registrira tugu, reagira endokrini sustav, koji u okularni dio glave ispušta određene hormone koji dovode do stvaranja suza. Kako pojedini stručnjaci vjeruju, u vrijeme dok su ljudi pod stresom ove supstance se gomilaju, a plakanjem se tijelo oslobađa toksina i otpadnih produkata, što ih je navelo na zaključak da je puštanje suza vrlo korisno za zdravlje. Međutim, ima li u njima i materija koje ublažavaju bolove?

NE DIŽITE IM TLAK KAD SU VEĆ KRATKOG FITILJA: 59 stvari koji svaki frajer mora znati o menstruaciji

Zanimljivo, nekolicina istraživanja u okviru kojih je analiziran sastav bazalnih, refleksnih i emocionalnih suza dokazala su da se one razlikuju.

Refleksne i emocionalne suze

Refleksne suze se uglavnom sastoje od 98 posto vode, a u emocionalnim suzama se nalaze brojne druge supstance, u različitim koncentracijama. Jedna od njih je prolaktin, najpoznatiji po tome što ima važnu ulogu u stvaranju mlijeka kod dojilja. Tu su i adrenokortikotropni hormoni, koji ukazuju na visoku razinu stresa. Još jedna kemikalija koja se može naći u ovakvim suzama je leucin-enkefalin, neurotransmiter koji umanjuje bol i poboljšava raspoloženje.

Međutim, mnogi znanstvenici ističu da su istraživanja u ovoj oblasti obavljena na malim uzorcima i da treba provesti još ispitivanja prije nego što se donese konačan sud o tome jesu li suze koje teku uslijed snažnih emotivnih reakcija doista ljekovite.

Klubovi za plakanje

Emocionalno plakanje razllikuje od refleksnih suza, koje se pojavljuju kada se oko iritira nekim vanjskim faktorom kao što je dim, luk ili jak vjetar. Za razliku od njih, bazalne suze oko stvara kako ne bi došlo do isušivanja i sadrže vodu, hranljive materije i čak antibakterijske komponentne.

MAJČINSTVO I BRIGA ZA SAMU SEBE: 6 stvari koje bi majke trebale što češće činiti za sebe

Teorija da plač može djelovati pozitivno na ljudsko tijelo je u mnogim zemljama općeprihvaćena, pa se, recimo, u Japanu organiziraju ‘klubovi za plakanje’ u kojima se katarza izaziva tužnim filmovima, televizijskim emisijama i knjigama.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr