JAKO GADNE NUSPOJAVE

IPAK NIŠTA OD MUŠKE PILULE: Studija prekinuta zbog toga jer je nekim sudionicima bilo ‘malo slabo’

Svako malo hrpa članaka zapljusne internet tvrdeći da je revolucionarna muška kontracepcija nadohvat ruke. Osim ovog puta, jer je više riječ o perfektu, odnosno ‘muška pilula’ je BILA nadohvat ruke.

Pokus vezan uz “izuzetno učinkovito” kontracepcijsko sredstvo za muškarce je prekinut, jer su se neki sudionici žalili na neugodne nuspojave kao što su promjene raspoloženja, akne i bol. Zvuči poznato, zar ne?

Studija Sveučilišta u Edinburghu, objavljena u časopisu Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, predviđala je da muškarci primaju hormonsku kontracepciju u vidu injekcija progestogena, a među sudionicima je zabilježena stopa učinkovitosti od 96 posto.

Međutim, nekih 6 posto od 320 muškaraca koji su bili uključeni u studiju prijavilo je nuspojave kao što su bol u mišićima, promjene raspoloženja i poremećaj erekcije – i zbog toga je istraživanje prekinuto.

ZBOGOM PREZERVATIVIMA: Kontracepcijska ‘tableta’ za muškarce samo što nije

Što je normalno za žene, muškarcima je nezamislivo

Dok su slične nuspojave kontracepcijskih metoda koje dobivaju biološke žene prilično normalna pojava, neovisni panel recenzenata otkrio je da su, unatoč tome što je je 75 posto muških ispitanika i njihovih monogamnih partnerica u istraživanju bilo zadovoljno rezultatima, u nekim slučajevima nuspojave bile prevevelike da bi se nastavilo s istraživanjem.

Jedan je sudionik pokusa pao u depresiju, dok je drugi imao nepravilni rad srca – a jedno i drugo je bilo dovoljno stručnom timu da zaključi kako nije mudro nastaviti s proučavanjem.

Allan Pacey, profesor andrologije na Sveučilištu u Sheffieldu, u razgovoru za BBC izrekao je ono s čim se slaže većina mušakraca i gotovo sve žene: “Uz hormonsku kontracepciju za žene, svakako postoji neispunjena potreba za učinkovitom reverzibilnom kontracepcijom za muškarce”.

“Nijedan od preparata koji su razvijeni i testirani do dana današnjeg nije uspio postati komercijalna stvarnost zbog ovog ili onog razloga”, dodao je.

S obzirom žene imaju kontracepcijske pilule od 1962. godine, prilično je pristojno pitati: “Dobro, a kada će muškarci doći na red?”

SPERMA NA PREKIDAČ: Ova luda ‘spravica’ označava početak revolucije u kontracepciji za muškarce

Zabrinjavajuće nuspojave

Pacey kaže da je studija bila “izuzetno učinkovita i stoga sigurno obećavajuća”, ali je priznao da su navedene nuspojave bile zabrinjavajuće.

Međutim, dodao je: “Važno je napomenuti da je 75 posto muškaraca koji su sudjelovali u studiji spremno ponovo koristiti ovu metodu kontracepcije”.

“Pa, možda nakon svega nuspojave i nisu bile toliko loše”, zaključio je.

Mario Philip Reyes Festin, suautor studije i istraživač Svjetske zdravstvene organizacije iskakazuje sličnu razinu optimizma.

Govoreći za Science Daily rekao je: “Studija je pokazala da je moguće imati hormonsku kontracepciju za muškarce koja smanjuje rizik od neplaniranih trudnoća”.

“Naša otkrića potvrdila su učinkovitost ove kontracepcijske metode, koja je ranije već potvrđena studijama manjeg opsega”, rekao je.

“Iako su injekcije bile su učinkovite u smanjenju stope trudnoće, kombinaciju hormona treba dodatno proučiti kako bi se našla dobra ravnoteža između učinkovitosti i sigurnosti”, rekao je.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr