ZVUČI IDEALNO

INOVACIJA ZA PUŠAČE: Uređaj koji koristi pravi duhan, ali ga ne spaljuje zdraviji je i već popularniji od e-cigareta

Duhanske cigarete koje se ne puše – možda zvuči kao oksimoron, ali doista postoje. Riječ je o inovaciji koja se nameće kao znatno zdravija alternativa klasičnim cigaretama, a nisu električne.

Stručnjaci predviđaju velik rast popularnosti uređaja koji duhan zagrijava, ali ga ne spaljuje. Sigurni su da će zasigurno potući električne cigarete, koje koristi devet milijuna odraslih u SAD-u te 2,9 milijuna u Velikoj Britaniji.

Već se koristi u Japanu

To je uzrokovalo pojavu raznih kampanja koje upozoravaju kako je potrebno napraviti još istraživanja da bi se utvrdili učinci na zdravlje nečega što duhan samo zagrijava umjesto da ga spaljuje.

U Japanu je ovaj proizvod već na tržištu, a potražnja je svakim danom sve veća. Pretpostavlja se da će isto biti i drugdje u svijetu jer je, kažu stručnjaci, ovo najprikladnija zamjena za tradicionalne cigarete, a zdravija i od njih i od električnih.

“Prije samo dvije godine, u Japanu nije bilo gotovo nikakve potražnje za cigaretama koje duhan zagrijavaju, a ne spaljuju. Danas se ondje prodaje između 5,9 i 7,5 milijuna komada – mjesečno!”, kaže suautor studije Mark Dredze.

EVO KAKO ELEKTRIČNE CIGARETE UTJEČU NA ZDRAVLJE: Nakon ovoga više nećete misliti da su zdravije od klasičnih

Sadrži pravi duhan

Nadalje, ističe kako popularnost ovog uređaja raste brže nego ona električnih cigareta kada su se prvi put pojavile na tržištu, piše Daily Mail.

Ove cigarete rade tako što zagrijavaju duhan na 260 stupnjeva celzijusa, temperaturu dovoljnu da se proizvede duhanska para. Razlikuju se od električnih po tome što one zaista sadržavaju duhan, dok električne stvaraju paru od samog nikotina, koji uzrokuje ovisnost.

Duhan ubija čak polovinu svojih korisnika – to je više od sedam milijuna ljudi svake godine, navodi Svjetska zdravstvena organizacija.

Povratak na Net.hr