OVO MIJENJA SVE

INDUSTRIJA ŠEĆERA U SREDIŠTU SKANDALA: Pronađen dokaz da je zataškala pravu istinu o šećeru još prije pola stoljeća

Industrija šećera blokirala je objavu studije koja pokazuje kako šećer izravno povećava rizik od bolesti srca i raka. Stvar je tim više šokantna jer se to, naime, dogodilo još 1968. godine.

Istraživanje, koje je tada financirala i provela industrija šećera, trebalo je poništiti strahove da šećeri koji sadržavaju fruktozu utječu na lipide u krvi. No, unutarnja dopisivanja koja su otkrili istraživači na kalifornijskom sveučilištu u San Francisku objelodanjuju činjenicu da su čelnici industrije sabotirali objavljivanje rezultata jer bi se tako dokazala najjasnija veza između šećera i bolesti ikada pronađenih.

Otkriće, objavljeno danas u PLOS Biology, najnovije je u nizu bombastičnih izvješća istraživača dr. Cristina Kearnsa i koautora dr. Stantona Glantza, prvog istraživača koji je otkrio da Big Tobacco skriva istraživanja o opasnosti cigareta za zdravlje još 1996. godine.

Prošle je godine ovaj duo šokirao nutricionistički svijet studijom koja je pokazala da je industrija šećera platila najcjenjenijem nutricionističkom znanstveniku sa Sveučilišta Harvard kako bi zakamuflirao opasnosti od šećera i demonizirao masti.

KAKO ŠEĆER HRANI STANICE RAKA? Napokon otkrivena velika istina o tzv. ‘Warburgovom efektu’

Govoreći za Daily Mail, znanstvenici su istaknuli: da je ova studija zaista bila objavljena 1968. godine, kako je planirano, automatski bi pokrenula istraživanja o saharozi od strane američke Uprave za hranu i lijekove, što bi vjerojatno dovelo do regulacije šećera.

Umjesto toga, kažu, trebalo je pet desetljeća da znanstvena zajednica postigne relativni dogovor oko toga da šećer ima izravnu vezu s rakom i srčanim bolestima.

“Što više istražujemo, to više uviđamo da industrija šećera već desetljećima ima sofisticirano razumijevanje znanosti, sofisticirano dovoljno da može manipulirati njome”, kaže dr. Glantz.

Čak i danas proizvođači šećera negiraju da on ima bilo kakve izravne štetne posljedice za zdravlje osim dobitka na težini. Prošle je godine udruga Sugar kritizirala istraživanje na miševima koje upućuje na povezanost šećera s rastom i širenjem tumora.

Oni su rekli da nije uspostavljena nikakva vjerodostojna veza između uzetih šećera i raka. Analiza vlastitih dokumenata industrije, naprotiv, sugerira da je industrija bila svjesna istraživanja na životinjama koje ukazuje na tu vezu te da je zaustavila financiranje kako bi zaštitila svoje komercijalne interese.

Povratak na Net.hr