Cjelovite žitarice izazivaju nadutost i plinove, no znanstvenici tvrde da je to zapravo znak dobre probave

One pomažu u spriječavanju moždanog udara i dijabetesa tipa 2

FOTO: flickr

Cjelovite žitarice uzrokuju nadimanje i više odlaska na wc, ali stručnjaci tvrde da je to izuzetno zdravo i da je to znak dobre crijevne flore. Stručnjaci ističu da je nadutost nepoželjena nuspojava, ali je znak da se osoba zdravo hrani. One osobe koje su se prebacile na cjelovite verzije proizvoda – uključujući kruh, žitarice, tjesteninu i rižu primjetile su da je toj hrani trebalo više vremena da prođe kroz crijeva.

Danski istraživači, kako prenosi Daily Mail, u istraživanje su uključili 75 sudionika na kojima su analizirali učinke žitarica od cjelovitog zrna na crijeva.

Autorica studije Stine Vuholm sa Institute of Sports Science and Nutrition u Kopenhagenu izjavila je da istraživanje pokazuje da one osobe koje su jele cjelovite žitarice su više nadute i ispuštaju vjetrove tijekom dana.

Zbog fermentacije se stvaraju plinovi

riža
Cjelovite žitarice trebaju biti dio svakodnevne prehrane flickr

“One osobe koje nisu jele cjelovite žitarice osjećale su se više natečeno i umorno tijekom istog razdoblja. Oni koji su jeli cjelovite žitarice primijetili su da je njihovoj hrani trebalo duže da prođe kroz crijeva od onih koji su se ograničili na pšenicu”, naglašava Vuholm.

“Dijetalna vlakna koja se nalaze u cjelovitim žitaricama ne mogu se razgraditi, te završavaju u debelom crijevu gdje fermentiraju pod
utjecajem crijevne mikroflore (crijevnih bakterija). Tada se stvara plin, a to je objašnjenje zašto su sudionici napuhnuti i imaju više plinova”, objašnjava znanstvenica.

Smanjuju rizik od srčanih bolesti

Prethodna istraživanja pokazala su da jedenje cjelovitih žitarica može smanjiti rizik od srčanih bolesti, moždanog udara, dijabetesa tipa 2 i može pomoći u održavanju tjelesne težine. Jedenje bijelog kruha i riže može povećati rizik od depresije u starijih žena, sugerira istraživanje. No, cijelovite žitarice i povrće to umanjuje.

Istraživači su, također, ispitali više od 100 bakterija iz crijeva i zaključili da nije došlo do nikakvih promjena. Vulholm je naglasila da je iznenađena time, ali da je to samo potvrda da za utjecaj na crijevne mikrobe nije dovoljno promijeniti samo jedan dio prehrane.